Lukijalta: Juha Sipilä piiloutuu eduskunnan taakse irtisanomiskiistassa

Irtisanomissuojan heikennys on ollut hallitukselta arvoton näytelmä, nyt piiloudutaan eduskunnan taakse. Totta kai heikennyksellä on eduskunnan enemmistön tuki, koska hallituksella on eduskunnan enemmistö. Eriasia olisi, jos puoluekurista luovuttaisiin.

Suomessa irtisanottiin vuonna 2017 noin 13 700 ihmistä, näistä irtisanomisista noin 400 riitautettiin. Ei näytä todisteiden valossa siltä, että henkilöperusteinen irtisanominen olisi suomessa kovin vaikeaa. Näiden 400 ihmisen vuoksiko hallitus mahtiaan käyttää?

Ei tietenkään. Jos Sipilän hallituksella on toimissaan ollut yksi punainen lanka, on se ollut ay-liikkeen alas polkeminen ja työntekijän aseman heikentäminen. Hallituksen syntilista on hengästyttävän pitkä, terävimpänä kärkenä julkisten alojen lomarahojen leikkaus, työajan pidentäminen ja työnantajamaksujen siirto osittain työntekijöille.

Irtisanomissuojan heikennyksellä halutaan saada ay-liike näyttämään heikolta ja siten heikentää sen asemaa jäsenistön silmissä. Mahdollisten työntaisteluiden kansantaloudelliset seuraukset ovat hallituksen omatunnolla, ei työntekijöiden. Työntekijät eivät halua mitään lisää, vain ettei heiltä oteta enää lisää.

Yhdestä asiasta täytyy nostaa keskustalle hattua, se ei vaalien lähestyessäkään leiki olevansa palkansaajan asialla, vaan heikentää työntekijöiden asemaa loppuun asti. Toki vielä ei ole myöhäistä lätkäistä kokoomuksen tapaan vaalijulisteeseen työrukkasten kuvaa.

Jani Hellberg, Veturimiesten liiton Kouvolan osaston puheenjohtaja Veturimiesten liiton hallituksen jäsen

 

Uusimmat uutiset