Lukijalta: Ikääntyvältä vaaditaan nyt kykyä sopeutua tilanteeseen – "Toivon, että me kaikki ikääntyneet noudatamme tätä tärkeää ohjetta tunnollisesti"

Kun ihminen jää ansaitulle eläkkeelle ehkä pitkänkin työrupeaman jälkeen, hän tuntee suurta helpotusta vapautuessaan työn aiheuttamista vaatimuksista.

Noin 65-vuotiaana alkanut eläkeläisenä eläminen sujuu alkuun yleensä hyvin, mutta aika pian joutenolo alkaa pitkästyttää. Yksinäisyyden ja syrjäytymisen torjumiseksi on keksittävä jokin hyvä harrastus, johon viikoittain voidaan käyttää syntynyttä vapaa-aikaa.

Eläkeläisjärjestöt ovat kehittäneet monipuolista ja kiinnostavaa harrastustoimintaa: matkailua, liikuntaa, kulttuuria kädentaitoja ja monipuolista yhdessäoloa. Tämä toiminta on tuonut tuhansille ikääntyville mielenkiintoisen harrastusmuodon ja myös uusia kavereita.

Mutta nyt koronaviruksen tuleminen maahamme pysäytti kokonaan tuon hyvän toiminnan. Eläkeläisjärjestöt ovat nyt muiden yhteiskunnallisten toimijoiden tapaan joutuneet lopettamaan lähes kokonaan toimintansa siksi aikaa kun koronavirus jyllää maassamme.

On tutkittu, että virus iskee kaikkein pahiten yli 70-vuotiaisiin kansalaisiimme. Asiantuntijat ovat kehottaneet kieltämään kaikki ne tilaisuudet, joihin osallistuu enemmän kuin 10 henkilöä. Kaikkia 70 vuotta täyttäneitä henkilöitä kehotetaan pysymään karanteenimaisissa oloissa kotonaan.

Osallistuminen suuren joukon kanssa yhdessäoloon on toistaiseksi kielletty. Tällä halutaan turvata, ettei muu nuorempi virusta kantava joukko pääse tartuttamaan ikääntyvälle vaarallista virusta häneen. Vaikka tämä saattaa tuntua meistä kiusalliselta, tällä kuitenkin halutaan turvata meitä vaaralliselta taudilta.

Toivon, että me kaikki ikääntyneet noudatamme tätä tärkeää ohjetta tunnollisesti. Me eläkeläisjärjestöissä toimivat ja ikääntyneet toivomme, että voisimme mahdollisimman pian voittaa tuon hankalan ja vaarallisen viruksen ja pääsisimme mahdollisimman pian jatkamaan normaalia toimintaamme eläkeläisjärjestöissä.

Kerätkäämme nyt vain voimia, että voimme asioiden selkiydyttyä aloittaa taas järjestötoimintamme entistäänkin tehokkaammalla toiminnalla jäsenistömme ja ikätovereidemme parhaaksi.

Raimo Kinnunen, Kouvolan Seniorit ry:n puheenjohtaja