Lukijalta: Kuntaliitos lamaannutti valkealalaiset

"Elovalkeat-kesätapahtumasarja on perustettu vuonna 1973 elävöittämään Valkealan kesiä. Elovalkeat on edelleen rakastettu kotiseututapahtuma, ja se järjestetään eri toimijoiden ja Kouvolan kaupungin kanssa yhteistyössä. Elovalkeat tapahtumasarjan voimana ovat perinteikkäät kulttuuriympäristöt, alueen upea järviluonto ja eri kylillä voimissaan oleva talkootyöperinne."

Edellä oleva lainaus on Kouvolan kaupungin verkkosivuilta, mutta kuvauksena se on kaukana arjen todellisuudesta. Teksti kertoo paremminkin tilanteesta ennen kuntaliitosta.

Muistelen, että vielä reilut 10 vuotta sitten Elovalkeilla oli 30—40 erilaista tapahtumaa. Tänä vuonna niitä on vain 12. Vertailun vuoksi mainittakoon, että naapuripitäjässä Savitaipaleella on samanlainen tapahtumakokonaisuus nimeltään Sapassi. Laskin, että tapahtumia on 38, vaikka pitäjässä on vain 3 700 asukasta.

10 vuotta sitten Valkeala liitettiin Kouvolaan. Se oli kaikin puolin huono päätös, sillä silloin menetettiin muutakin kuin Valkealan kunnan itsenäisyys. Kuntaliitoksen myötä myös yhteisöllisyys eli ihmisten välinen kanssakäyminen ja vapaaehtoistyö yhteisen hyvän eteen koki kovan kolauksen. Henkinen selkäranka murtui.

Reijo Tossavainen, Savitaipale

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut