Lukijalta: Kouvolan terveydenhuollon tulevaisuus näyttää pelottavalta — ”Matka keskussairaalaan on huonokuntoiselle potilaalle todella raskas koettelemus”

Terveydestä sanotaan, että sen arvon ymmärtää vasta sitten kun on sen menettänyt. Harvinaisen viisas sanonta. Terveyden menettäminen kasvattaa myös runsaasti uusia asiantuntijoita, joille kertyy asiantuntijuuteen tarvittavaa tietoutta roppakaupalla. Tutuksi tulevat terveydenhoidon toimipaikat, niissä työtään tekevät ihmiset, matkustamisen vaikeudet ja monet muut terveydenhoitoomme liittyvät asiat.

Ellemme satu kuulumaan kansakunnan varakkaimpaan osaan, tutuksi tulevat myös terveydenhoidon kustannukset, usealla myös aivan pahimmalta pelastavat maksukatot.

Kun nyt ihan hienosti toimiva Poks lopettaa, niin saammeko vähintään samat palvelut samoilla kustannuksilla uudesta paikasta?

Oman, viime vuosina kehittyneen ”asiantuntijuuden” takaa katsoen tulevaisuus oman alueemme osalta näyttää lähes pelottavalta. Suuri osa erikoissairaanhoidon palveluista löytyy vain Kotkasta. Huonokuntoisten potilaitten ja vanhusten matkustelu, pahimmillaan lähes sadan kilometrin sairaalamatkoja, lisääntyy entiseen verraten valtavasti.

Varttitunnin kestävä lääkärin vastaanotto vie potilaalta aikaa kokonaisen pitkän päivän. Parissakymmenessä vuodessa kuljetusyrittäjät laskuttavat kyytimaksuina lähes uuden sairaalan hinnan. Kokemukseen vedoten voin vakuuttaa, että matka keskussairaalaan on huonokuntoiselle potilaalle todella raskas koettelemus.

Kun uusi Ratamo aikanaan valmistuu, terveyspalveluihin tulee muutoksia. Osa muutoksista voi olla myönteisiä, mutta osa on varmasti kielteisiäkin. Kun nyt ihan hienosti toimiva Poks lopettaa, niin saammeko vähintään samat palvelut samoilla kustannuksilla uudesta paikasta?

Tuskinpa. Ratamon aukeaminen tietää loppua Marjoniemelle ja hyvin toimivalle Valkealan terveyskeskukselle sekä supistuksia muille pohjoisen Kouvolan terveysasemille. Useampi kymmenentuhatta asiakasta joutuu hakemaan palvelunsa samasta, liikenteellisestikin vaikeasta paikasta. Matti Nykästä mukaillen: ehkä toimii, ehkä ei.

Ehkä isoimpana peikkona nurkan takaa kuitenkin kurkistelee terveydenhoidon kustannusten nousu. Kouvolan noin 51 prosentin vastuu sairaanhoitoyhtymän menoista tulee olemaan kaupungin suurin kustannuserä hamaan tuomiopäivään saakka, ellei valtio ota kustannuksiin entistä enemmän osaa. Sellaista ei ole kuitenkaan näköpiirissäkään valtion oman kroonisen rahapulan takia.

Kaavailtu maakunnan hoitamaksi siirtyvä rahoitus ei muuta mitään, koska rahoittajia olisivat samat ihmiset kuin ennenkin. Maakuntaorganisaatio vain kuluttaisi vähistä rahoista oman siivunsa.

Veikko Kärkkäinen, Vekaranjärvi