Lukijalta: Poliisin määrärahoja ei ole lyöty kiinni

Toisin kuin Sheikki Laakso kirjoituksessaan (KS 15.3) väittää, poliisien määrärahoja ei ole lyöty kiinni tai edes vähennetty. Myöskään raskaan kaluston valvonnan kehityksessä ei ole tapahtunut romahtamista, sillä valvonnan vähentymiset ilmoitetaan aina Pora-raportin tavoitteista. Nämä luvut eivät kerro todellisesta valvontamäärän kehityksestä yhtään mitään.

Poliisihallinnon määrärahat talousarviossa vuonna 2017 olivat noin 745 miljoonaa euroa ja vuodelle 2018 on varattu 761 miljoonaa euroa eli yli kahden prosentin lisäys. Onko valtio siis lyönyt rahahanat kiinni tai tehnyt säästöjä, jos määrärahoja lisätään kaksi prosenttia vuosittain aikana, jolloin inflaatio on lähes nolla?

Nykyisellä poliisin konsernijohdolla pystyisi johtamaan 70 000 henkilön organisaation.

Vastoin yleistä käsitystä poliisin määrärahoja ei olla viime vuosina leikattu, vaan niihin on tehty tasokorotuksia jotka ylittävät kustannustason nousun. Vuonna 2005 poliisin määräraha budjetissa oli 557 miljoonaa euroa ja nyt siis 761 miljoonaa euroa. Poliisien määrärahat ovat siis kasvaneet yli 100 miljoonaa euroa tänä aikana. Tästä huolimatta poliiseja oli kymmenen vuotta sitten enemmän kuin nyt. Poliisin henkilöstön kokonaismäärä on silti noussut, koska valtakunnallisten toimijoiden resursseja on lisätty saman aikaan kuin poliisien määrä on pienentynyt.

Rahoituksen jakautumisessa onkin tapahtunut muutos. Poliisien lisääntyneet määrärahat on käytetty holtittomasti poliisien ylimmän johdon palkkauksiin ja palkankorotuksiin ynnä muihin lisäyksiin. Vasta muutamia vuosia sitten poliisihallituksessa työskenteli noin 178 henkilöä, nyt lähes 300 eli toista sataa enemmän kuin aikaisemmin. Nykyisellä poliisin konsernijohdolla pystyisi johtamaan 70 000 henkilön organisaation. Poliisin henkilöstöä on kuitenkin noin 7 000. Poliisin keskusjohtoista poliisihallintoa tulisikin keventää ja siirtää päätöksentekoa ja poliiseja enemmin maakuntiin.

Pekka Korpivaara, kaupunginvaltuutettu (kok.), Kouvola