Lukijalta: On turha kuvitella, että hallintoa karsimalla ratkaistaan kaupungin talousongelmat

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen esittää Lukijalta-palstalla (KS 10.9.) kaupungin talousongelmien ratkaisemiseksi kaupungin hallinnon karsimista ja kirjoittaa 7 –8-portaisesta hallinnosta. Tasojen määrä on väärä. Vuoden 2020 alusta voimaan tuleva organisaatiomalli on tätä huomattavasti kevyempi: 4 –5 esimiestasoa.

Leppänen hahmottelee koulupuolelle organisaatiota: rehtori –koulutoimenjohtaja –kaupunginjohtaja. Tällainen organisaatio on käytössä esimerkiksi reilun 5 000 asukkaan Pornaisissa, jossa on kolme peruskoulua, ei yhtään lukiota eikä ammattiopistoa. Lienee selvää, että samalla mallilla ei luontevasti hoidu 83 000 asukkaan Kouvolan 34 peruskoulua, neljä lukiota ja suuri ammattiopisto. Vaikka kouluja yhdisteltäisiin, meillä on pelkkiä peruskoululaisia puolitoista kertaa Pornaisten väkimäärän verran.

On turha kuvitella, että hallintoa karsimalla ratkaistaan kaupungin talousongelmat.

Kouvolassa elää vahvana ajatus ylisuuresta hallinnosta. Se piti kenties paikkansa kuntaliitoksen alkuaikoina 10 vuotta sitten. Hallintoa on mankeloitu vuosi toisensa jälkeen ja tulevaisuudessa sitä varmasti vielä kevennetään lisää. On turha kuvitella, että hallintoa karsimalla ratkaistaan kaupungin talousongelmat.

Leppänen esittää myös investointien jäädyttämistä. Mielestäni tämä olisi lyhytnäköinen paniikkiratkaisu. Esimerkiksi Lahdessa vanhojen koulurakennusten kunto on romahtanut eikä uusia rakennuksia kyetä rakentamaan sillä vauhdilla kuin niitä tarvitaan. Väistötilat aiheuttavat Lahdessa miljoonakustannukset vuosittain, yhden koulun pitkittynyt väistö maksaa saman verran kuin uuden koulun rakentaminen.

Kouvolan rakennuskanta on vanha ja rakennusten kunto saattaa heikentyä yllättäen (kuten Sarkolan koulu). Siksi on tehty viisas päätös koulujen rakentamisesta mahdollisimman nopealla tahdilla.

Kaupunginvaltuusto on tiukan paikan edessä tehdessään päätöksiä Kouvolan talouden saamiseksi kestävälle pohjalle. Ei kuitenkaan ole syytä paniikkiratkaisuihin eikä toisaalta kuvitteluun, että hallintoa tehostamalla päästäisiin miljoonaluokan säästöihin. Virkavastuulla valmisteltuun asiantuntijatietoon perehtyminen on hyvä lähtökohta tälle työlle.

Kaisa Spies, kaupunginhallituksen jäsen (vihr.), Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut