Lukijalta: Säästäkää Kouvolan paras vesiliikuntapaikka — "Mihin Kuusankosken uimahallia käyttävät ihmiset menevät?"

Nyt se on totta: Kouvolan kaupungin paras vesiliikuntapaikka Kuusankosken uimahalli aiotaan sulkea vuonna 2021. Lakkauttamispäätöksen taustalla on Kouvolan miljoonien eurojen suuruiset palveluverkoston supistamispäätökset ja veronkorotukset, joilla kaupungin heikko talous aiotaan saada kuntoon. Talouslukuja on kaunisteltu ja kaupunkilaiset ovat eläneet pitkään uskossa, että talous on kohtuullisessa kunnossa.

Nyt kun paniikkinappulaa on painettu, linjoja on vaikea vetää, mistä karsitaan, mitä palveluja säilytetään. Pääkirjoituksessaan Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 3/2019 kaupunginjohtaja Marika Toikka lupaa ”laatua määrän sijaan”.

Hyvä laatu syntyy laatuun vaikuttavien asioiden ymmärtämisestä, ammattitaidosta ja vastuullisuudesta.

Kuusankosken uimahallin lakkauttamissuunnitelmia on vaikea hyväksyä, kun palveluvarustukseltaan monipuolinen ja käyttäjämäärältään alueen suurin (87 800 kävijää vuonna 2018) aiotaan lakkauttaa. Jos raha on ykköskriteeri, laatua on vaikea vaatia ja valvoa. Hyvä laatu syntyy laatuun vaikuttavien asioiden ymmärtämisestä, ammattitaidosta ja vastuullisuudesta.

Kun palveluja supistetaan ja keskitetään, syntyy eriarvoisuutta ja laatu kärsii. Mihin Kuusankosken uimahallia käyttävät ihmiset menevät? Välimatka pitenevät ja kuljetuskustannukset kasvavat, kun kaikilla ei ole autoa tai ajokorttia. Osa palvelujen käyttäjistä, kuten lapset, koululaiset, eläkeläiset, jäävät tai jättäytyvät palvelujen ulkopuolelle. Kaupungin vetovoima alkaa hiipua.

Supistamispäätöksissä ihmisten henkinen ja fyysinen hyvinvointi on sivuutettu. Kuusankosken uimahalli on meille tärkeä liikuntapaikka, jonne tulee mielellään. Palveluvarustus sopii kaikenikäisille ja kaikenlaisille harrastajaryhmille, henkilökunta on ammattitaitoista ja ystävällistä.

Ikäihmisen painajainen on liikuntakyvyn heikkeneminen. Kun kuntopolulle ei jaksa lähteä tai kroppa ei taivu hikijumppaan, tarjoaa vesiliikunta kevyemmän vaihtoehdon. Ei tarvitse pelätä kaatumista ja niveletkin tykkää. Vesijumpparyhmät ovat myös sosiaalisia kohtauspaikkoja, jonne on kiva tulla.

Kuusankosken uimahalli perustettiin 27.4.1970. Tuosta päivästä vesiliikuntaharrastuksensa 28-vuotiaana aloittanut Gurli Kossila ui edelleen kaksi kertaa viikossa. Gurli uskoo, että hän on vesiliikunnan ansiosta pysynyt terveenä ja kunto on hyvä.

Kuusankosken uimahallin säilyttämisen puolesta

Maini Volotinen, torstain 11.30 vesijumpparyhmä