Lukijalta: Tänään liputetaan lasten oikeuksien puolesta – Kouvolassa on vielä parannettavaa

Tänään liputetaan ensimmäistä kertaa virallisesti lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, jonka pohjalta laaditaan parhaillaan kansallista lapsistrategiaa. Tavoitteena on aidosti lapsi- ja perhemyönteinen Suomi.

Mitä tämä tarkoittaa Kouvolassa? Kunnassa, joka on nostanut lapset ja nuoret kaupunkistrategiansa kärkeen.

Se tarkoittaa laadukasta varhaiskasvatusta vankkana perustuksena kohti elinikäisen oppimisen tavoitetta. Tämä on jokaisen lapsen oikeus. Annetaan lasten nauttia lapsuudestaan osana turvallista ja sopivan pientä lapsiryhmää.

Se tarkoittaa panostamista koulutukseen. Suomessa on yksi maailman parhaista perusopetusjärjestelmistä. Tämän menestystarinan soisi jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen. Tulevaisuus on Kouvolassa paljon riippuvainen meistä aikuisista, meidän asenteistamme ja tahdostamme tukea lasten ja nuorten opinpolkua. Varmistetaan, että maailman parhailla opettajilla on tarvittavat resurssit työhönsä.

Se tarkoittaa oikeutta turvalliseen lapsuuteen, sekä aikuisen tukea ja ohjausta. Myös vertaistutorointi on hyväksi havaittu toimintamalli. Siihen meillä löytyy motivoituneita ja asiansa osaavia tekijöitä opetushenkilöstöstä. On tärkeää, että lapsen tai nuoren arjessa on luotettavia ihmisiä, joilla on aikaa ja taitoa huomata lapsen tai nuoren avunpyynnöt mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yksikin polulta tippunut lapsi tai nuori on liikaa.

Kouvolassa on vielä parannettavaa kaupunkistrategiamme kärkiteeman osalta. Vuosi 2020 on ollut hankala niin lapsille, nuorille ja perheille kuin päiväkotien ja koulujen henkilöstölle. Pandemian tuomat lisärajoitukset, lomautukset sekä viime vuosien poliittiset päätökset ovat hankaloittaneet strategiamme toteuttamista.

Hyvänä päätöksenä mainittakoon peruskouluverkkosuunnitelma, joka pitää saada mahdollisimman pian toteutukseen. Kouvolan on lunastettava lupauksensa ja tehtävä lapsi- ja perheystävällistä politiikkaa.

Jenni Aikio

Kaupunginvaltuutettu (vihr.), Kouvola

Antti Alanen

Kuntavaaliehdokas (vihr.), Kouvola