Lukijalta: Emme näe Elimäelle muuttoa vaihtoehtona — Jatkuva keskustelu koulujen lakkauttamisesta sekä vapaa-ajan toiminnan supistamisesta on tähän syynä

Jussi Lopperi

Espoolainen perhe ei pidä Elimäelle muuttoa vaihtoehtona, vaikka muuten viihtyykin paikkakunnalla erinomaisesti. Syynä on epävarmuus tulevaisuuden kouluratkaisuista, kirjoittaa perheen äiti lukijakirjeessään.
Espoolainen perhe ei pidä Elimäelle muuttoa vaihtoehtona, vaikka muuten viihtyykin paikkakunnalla erinomaisesti. Syynä on epävarmuus tulevaisuuden kouluratkaisuista, kirjoittaa perheen äiti lukijakirjeessään.

Ostimme puolisoni kanssa keväällä ihastuttavan, vanhan hirsitalon Elimäeltä vapaa-ajan asunnoksi. Olemme koko perhe viihtyneet paremmin kuin osasimme kuvitellakaan. Harva se viikonloppu suuntaamme työ- ja kouluviikon päätteeksi Espoosta Elimäelle maaseudun rauhaan. 7- ja 10-vuotiaat lapsemme nauttivat maalaistaajaman tuomasta vapaudesta liikkua, sekä tietysti isovanhempien läheisyydestä.

Pari kertaa olemmekin leikitelleet ajatuksella, että muuttaisimme pysyvästi Elimäelle. Me molemmat teemme suuren osan työstämme tietokoneella ja videopalavereissa, minä yrittäjänä ja mieheni johtajana pörssiyhtiössä. Voisimme molemmat järjestellä työmme niin, että suurimman osan työviikosta voisi tehdä kotoa käsin.

Kouvolan malli näyttää olevan nyt se, että ydinkeskustan palveluihin ja kouluihin panostetaan ja muut taajamat kuihdutetaan.

Teknologian ja työkulttuurin kehittymisen myötä asiantuntijatyö ei ole enää useinkaan sidottu paikkaan, mikä mahdollistaa uudenlaiset asumisratkaisut. Elimäeltä ajaa esimerkiksi Vantaalle noin tunnissa, mikä olisi aivan kohtuullinen matka 1—2 kertaa viikossa tehtäväksi. Myös junayhteydet Kouvolasta Helsingin keskustaan ovat nähdäkseni hyvät. Kouvolan alue voisi siis tulevaisuudessa olla oikein kiinnostava paikkakunta asua ja elää.

Etätyötä tekevistä, pääkaupunkiseudulla työskentelevistä asiantuntijoista perheineen Kouvola saisi uusia veronmaksajia ja kaipaamaansa elinvoimaa. Mutta, kuten sanoin, olemme vain leikitelleet ajatuksella. Tosiasiassa emme näe Elimäelle muuttoa vaihtoehtona. Jatkuva keskustelu koulujen lakkauttamisesta sekä vapaa-ajan toiminnan supistamisesta on tähän syynä.

Espoossa lapsemme käyvät koulua, jossa he viihtyvät hyvin. Me tiedämme, että he saavat kasvaa ja oppia tutussa ympäristössä, aivan kodin lähellä. Lakkautusuhan sijasta koulussa ollaan tekemässä mittavaa laajennusta, joten tulevaisuudessa heillä tulee olemaan vielä paremmat tilat koulun käyntiin, Espoon harrastusmahdollisuuksista puhumattakaan.

Ajatus heidän siirtämisestään epävarmaan kouluympäristöön, joka tarkoittaisi pian luultavasti bussimatkoja Korialle ja myöhemmin Kouvolaan asti lukioon, ei tunnu meistä vanhempina vastuulliselta eikä mukavalta.

Kouvolan malli näyttää olevan nyt se, että ydinkeskustan palveluihin ja kouluihin panostetaan ja muut taajamat kuihdutetaan. Tässä on ehkä unohtunut se, että Kouvolan ydinkeskusta ei todella ole mikään vetonaula, jonka vuoksi pääkaupunkiseudulta haluttaisiin muuttaa Kouvolaan, mutta Kouvolan kaunis ja monipuolinen maaseutu voisi olla juuri se juttu.

Jos Kouvola haluaa hyödyntää tämän mahdollisuuden ennen kuin on liian myöhäistä, tulee sen selkiyttää strategiansa todella nopeasti, alkaa elää sitä teoiksi, sekä ottaa iso ryhtiliike viestinnässä ja luottamuksen rakentamisessa sekä nykyisiin että potentiaalisiin asukkaisiin.

Mirjami Sipponen-Damonte, yrittäjä, johdon valmentaja, kouluikäisten lasten äiti