Lukijalta: Lakkautettavat koulukiinteistöt on purettava välittömästi

Kouvolan kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Veikko Niemi perusteli toimialansa palveluverkkoselvityksiä eli ”kouluverkon tiivistämistä” säästöjen aikaansaamiseksi. Tällä palstalla 31.8. julkaistussa kirjoituksessa oli paljon painavaa asiaa, jotka ikuisten pessimistien mielestä ”toimivat käytännössä, mutta miten teoriassa”.

”Säästöt syntyvät henkilöstömenoissa…” Jos koulut lakkautetaan, opettajienkin työt loppuvat. Heitä ei johtajan mukaan irtisanota, vaan ohjataan muihin kouluihin odottamaan paikan vapautumista, kun joku jää eläkkeelle. Kuinka paljon kaupungin palveluksessa eri toimialoilla onkaan näitä odottajia henkilöstömenoja lisäämässä?

Sama koskee myös lakkautettavissa koulukiinteistöissä toimivia muita henkilöitä eli siivous-, ruoka- ja kiinteistöväkeä. Siirretäänkö heidätkin odottamaan täydellä palkalla jonkun eläkkeelle siirtymistä?

Valitettavasti nämä mainitsemani ”säästökohteet” ovat ikäviä niitä koskeville henkilöille. Jos säästöihin todella pyritään, kyseiset irtisanomiset on tehtävä. Otetaan heidät sitten töihin, kun paikkoja vapautuu.

Myös lakkautettavat koulukiinteistöt on purettava välittömästi eli ”pois silmistä, pois mielistä”. Jos niille ei kaupungilta löydy järkevää käyttöä, nurin vaan!

Voisiko Niemi vielä kertoa, kuinka suureksi nousevat koulukyyti- ynnä muut kustannukset, kun oppilaita rahdataan päivittäin kymmenien kilometrien päästä aamuin ja illoin? Näillä kustannuksilla voitaneen ainakin pari lakkautuslistalla olevaa ”kyläkoulua” säilyttää.

Pentti Salin, Myllykoski

Luetuimmat