Lukijalta: Kouvola on kylä

Kouvola on kylistä koottu ja näyttää kauempaa katsoen kylältä itsekin. Siksi Kouvolalla on hyvät mahdollisuudet kasvaa kylien kaupungiksi ja hyväksyä se, että liitosalueilla on erilainen luonne ja historia. Kylillä elää palvelujen alasajosta huolimatta tervettä uhoa ja kotipaikkarakkautta. Vieläkin.

Kouvolalla on myös alinomaa kehittyvä keskusta. Napa. Sieltä löytyvät päättäjien pienet piirit, jotka varmaankin aidosti, mutta erimielisesti ajavat etuamme. Virkamiehet, joilla on vahva oma näkemys. Konsultit ja lakimiehet, jotka käytännössä päättävät puolestamme. Ja johtoryhmä, joka hakee muualta töitä.

Ehkä riittävä yhteishenki ja näkemys navan ja kylien välillä kuitenkin löytyy, kun uhka on riittävän suuri eli ensi valtuustokaudella. Pakko löytyä, sillä syömävelkaa on sata miljoonaa. Onhan kaupunginhallituksella nyt pelisäännötkin, joita voi hyödyntää myös päiväkodeissa.

Kouvola on kylä hyvässä ja pahassa. Täällä kaikki tuntevat kaikki, ainakin omalta alaltaan. Kouvolan vahvuudet ovat niin ilmeisiä ja nenän edessä, ettei niitä aina huomaa. Ovatko ne Ratamonsuossa vai kiinalaisissa katukivissä ja junissa?

Kouvolan vahvuudet ovat hyvissä kulkuyhteyksissä, luonnossa, kylissä ja sitkeissä yrittäjissä. Täällä asuu paljon lahjakkaita eri alojen ihmisiä, mutta paljon on heitä muuttanut poiskin. Meillä on siis parhaat paluumuuttajat ja etätyöntekijät.

Heistä kunnat oikeasti kilpailevat, mutta pelkät tervetuloa ilmoitukset eivät riitä. Vanhoja kaavoja tulee muuttaa välittömästi niin, että loma-asunnoilla voi asua vakituisesti. Tästä lienee yksimielisyys.

Ja jos saa mainostaa, niin monella on Kouvolassa maailman paras sauna, puoliso ja kiltit lapset. Parhaat kalavedet, kansallispuisto, ystävät ja harrastukset. On aika päivittää se, miksi Kouvola on paras. Olen positiivinen.

Ukko Bamberg (ps.)