Lukijalta: Yksinyrittäjien tuki pitää käsitellä Kouvolassa mahdollisimman nopeasti ja yhden luukun periaatteella – "Normaalit menettelyt ovat nyt liian byrokraattisia"

Yksinyrittäjät voivat hakea 2 000 euron tukea kunnilta koronavirustilanteeseen liittyen. 2 000 euron tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tuki on merkittävä apu yksinyrittäjälle.

Tuen haku avautuu pian myös Kouvolassa. Sen rinnalla yksinyrittäjä voi hakea myös yrittäjille tulossa olevaa laajennettua työttömyystukea.

Nyt on kaupungin huolehdittava siitä, ettei tuen hakumenettelystä tule perinteistä pilkunviilantaa ja hidasta prosessia. Ennakkotietojen mukaan hakemus tehdään Kouvolan seudun kehittämisyhtiö Kinnolle, jossa se käsitellään, tehdään kannanottoja ja sitten hakemus menee kaupungin virallisiin rattaisiin viranomaispäätöstä varten.

Montako päivää tähän menee? Voisiko tämän kaiken delegoida ja keskittää Kinnoon yhden luukun periaatteella? Onko Kouvolan kaupungilla muu rooli kuin painaa leimasinta? Lisäksi valitusoikeuden ohjeet kannattaa laittaa Kinnon nettiin, niin säästyy aikaa eikä tarvitse niitä kaikille erikseen postittaa.

Monimutkaisesta ja monia käsiä vaativista tekemisistä ei saa myöskään syntyä sellaisia kustannuksia, että 2 000 euron tuki maksaisi tuplasti veronmaksajille tulevaisuudessa byrokratian myötä. Menettelystä pitää karsia kaikki byrokratia pois.

Eikö Kouvolakin voisi käyttää isoihin yleisötapahtumiin jo varattuja rahoja yritysten tukemiseen koko poikkeustilanteen ajalta?

Käsittelijäresurssien tulee olla myös yritystoimintaa ymmärtäviä henkilöitä, jotta oikeuden- ja tarkoituksenmukaisuus perustuu oikeisiin seikkoihin. Valtiovalta on jo isot päätökset tehnyt, niitä ei tule tehdä uudelleen vaan nyt pitää keskittyä vain toteutukseen.

Kouvolan Yrittäjät ry vetoaa prosessista vastaaviin viranomaisiin, että tästä prosessista tehdään Kouvola-malli, jossa asiat käsitellään nopeasti ja ”väljällä sihdillä”. Normaalit menettelyt ovat nyt liian byrokraattisia – tilanteessa, missä yrittäjällä on kaikki pelissä! Ihmisiä ne yrittäjätkin ovat eivätkä syypäitä koronatilanteeseen. Viranomaispäätöksetkin voivat olla nopeita. Yritystuki ei ole sosiaalituki vaan yrityksen kustannuksiin käytettävää rahaa.

Nyt on syytä muistaa, mitä uudet työttömät tulevat kaupungille maksamaan sosiaalikuluina ja Kelan sakkoina. Kaikki teot, joilla kaupunki voi investoida nyt yrityksien säilymiseksi, ovat tärkeitä. Mallia voi ottaa esimerkiksi Limingan kunnasta, jossa poliittiset päättäjät päättivät jakaa paikallisille yrityksille 100 000 euroa suoraa tukea (noin 10 euroa per asukas). Eikö Kouvolakin voisi käyttää isoihin yleisötapahtumiin jo varattuja rahoja yritysten tukemiseen koko poikkeustilanteen ajalta?

Nyt on poliittisilla päättäjillä sekä virkamiehillä Kouvolassa hyvä hetki tunnustaa yritysten merkitys käytännössä eikä vain kannustavissa puheenvuoroissa.

Jari Liikkanen, puheenjohtaja, Kouvolan yrittäjät ry