Lukijalta: Voiko kaupungin Elimäen yläkoulusta ja lukiosta antamiin lukuihin luottaa?

Moni asia hämmästyttää kaupungin tekemissä laskelmissa Elimäen yläkoulun sekä lukion osalta. Laskelmia on julkisuudessa esitetty tavalla, joka herättää kysymyksiä.

Lapinjärveläisten lukio- ja yläkouluopiskelijoiden väitetään tuottavan Kouvolan kaupungille jopa laskennallista tappiota. Käytetty ilmaisu "laskennallinen" jo kertookin, etteivät luvut olekaan todellisia, vaan laskennallisia. Kustannuslaskennan periaatteisiin kuuluu lisäksi tietää, mitä ovat muuttuvat kustannukset, mitä ovat kiinteät kustannukset ja mitkä kustannukset kiinteissä kasvavat portaittain oppilasmäärän noustessa.

Laskelmia on julkisuudessa esitetty tavalla, joka herättää kysymyksiä.

Kouvolan kaupunki saa Elimäen yläkouluun tulevien lapinjärveläisten osalta tulojen lisäystä lähes 500 000 euroa vuodessa. Muuttuvia kustannuksia ovat esimerkiksi ruokailu- ja oppimateriaalikustannukset, jotka ovat oppilasta kohden varsin vähäisiä, tulopuolen 10 000 euroon per henkilö verrattuna.

Lapinjärveltä tulevia on vain noin 16 oppilasta per ikäluokka, joten heidät on helposti sijoiteltavissa lisäoppilaina luokka-asteille ilman merkittävää opettajien tai muun henkilökunnan lisäystä. Mahdollisesti kiinteiden palkkakulujen lisäystä kertyy korkeintaan noin yhden hengen vuosityöpalkan verran. Kiinteät kustannukset, kuten kiinteistön vuokrakulut, kiinteistönhuolto ja niin edelleen puolestaan ovat Kouvolan kaupungille samat, oli tiloissa Lapinjärven lisäoppilaita tai ei.

Kouvolan Lapinjärveltä saama vuosittainen lisätulo, vähäisten lisäkustannusten jälkeenkin, tukee kaupunkia merkittävästi, satojatuhansia euroja, Elimäen yläkoulun kiinteiden kustannusten kattamisessa. Kun kapasiteettia lisäoppilaille on tarjolla kiinteitä kustannuksia nostamatta, jokainen muuttuvien jälkeen jäävä euro on etu. Yksikkökohtaisten kannattavuuslukujen esittäminen, joissa kiinteät kustannukset ovat kokonaisuudessaan mukana, eivät täten kuvaa todellista tilannetta.

Mikä on siis selitys perusteluihin laskennallisilla yksikkökustannuksilla? Voidaanko kaupungin antamiin lukuihin siis luottaa? Jo nyt Elimäellä koetaan, ettei ääntämme kouluasioissa halutakaan kuulla.

Laadukkaan opetuksen ja yhteistyön säilymisen puolesta.

Sanna Niemelä, KTM, Elimäki