Lukijalta: Kouvola tarvitsee johtajuutta – Säästöjä ei voi perustella, jos perälauta fuskaa

Olen kuullut, että kriisissä johtajuus punnitaan. Kouvola painii mittavissa talousvaikeuksissa kuten kaikki olemme varmasti huomanneet. Se on tuonut muun muassa lapsille muutoksia tutuista kouluista poismuuttoon isompiin kouluihin, henkilöstön lomautuksia ja yleistä epävarmuutta huomisesta.

Itse olen ensimmäisen kauden valtuutettu, ja voin myöntää, että aina eivät toimintatavat ole olleet selvillä ja nopeasti on pitänyt oppia uusia asioita, prosesseja ja sitä miten erilaisesti kaupungin taloutta hoidetaan kuin mitä itse omassa taloudessa tekisin. Päättäjänä työ tuntuu mahdottomalta, yrität oman toimen ohella paneutua ja ottaa selvää asioista, sinulle annetaan raportti muun muassa avustuksista, joita sinun pitäisi punakynällä vedellä yli tietämättä tuen saajista puoltakaan. Kuitenkin samaan aikaan toisaalla maalataan Mielakkaan Suomen suurinta räsymattoa (joka on hieno siitä ei ole kyse), ostetaan opettajien huoneeseen 30 000 euron kalusteet, kenenkään kyseenalaistamatta, mistä nämä rahat otetaan.

Olisiko nyt korkea aika laittaa toimivaltarajat niin pieniksi, ettei tuollaisia 30 000 euron kalustehankintoja ynnä muuta sellaista tehtäisi taloudellisessa tilanteessa, jossa leikkaamme kuntalaisten arjesta ja palveluista? Kuitenkin samaan aikaan Kouvola elää entiseen malliin – hankkeita tulee ovista ja ikkunoista, uusia avauksia uusista alueista, kuten Käyrälammen kehittämissuunnitelma. Uusia pyöräilyreittejä (rantaraitti) ja kävelyreittejä tehdään samaan aikaan kuin lakkautetaan säästösyistä vanhaa.

Itse en ole saanut kiinni tästä omasta mielestäni hyvin epäjohdonmukaisesta toiminnasta. Miten päättäjänä yritän supistaa palveluverkkoa ja menoja, kun samaan aikaan lisätään verkkoa, joka täytyy kuitenkin jonkun hoitaa?

Sitten on vielä Kymsote, olen yrittänyt peräänkuuluttaa edunvalvontaa ja seurantaa, mutta edelleen sitä saa lehdestä lukea kuinka muun muassa Jaalan ja Korian terveysasemat ovat kiinni, koronatestit ovat maksaneet jo yli 800 000 euroa, Mäkikylän palvelukeskus lakkautetaan, kulut nousevat, palveluverkko supistuu ja lopetettavat yksiköt vaikuttavat myös kaupungin menoihin ja tuloihin

Eli en siis vielä tänäkään päivänä ymmärrä kaupungin budjettiajattelua, jossa raha, joka budjetissa on, tarkoittaa rahaa, jonka voi käyttää mutta jota ei voi leikata, koska toimialan asiat vaikeutuvat.

Kouvola on nyt tilanteessa, jossa johtavat virkamiehet ovat johtajina avainasemassa laittamassa jokainen oman toimialansa asiat kuntoon ja kulut kuriin. Valtuutettujen täytyy olla siinä asemassa, että ottavat talouden seurannan tarkemmin käsittelyyn vähintään lautakuntatasolla. Vaikka tuntuisi todella turhalta ja töitä vaikeuttavalta alentaa toimintarajat vaikka 5 000 e, se pitää tehdä! Jokaisen täytyisi ajatella kaupungin taloutta kuten omaansa, jos en nyt juuri tarvitse tuota, niin se voidaan lykätä myöhemmäksi, sitten kun meillä on varaa.

Talous täytyy saada kuntoon! Säästöjä ei voi perustella siten, että perälauta fuskaa koko ajan. Täytyy olla kuntalaisille reiluja. Jos meillä ei ole varaa pitää luistelukenttää Selänpäässä. joka on hoidettu talkoilla, miten meillä on kuitenkin varaa maalata Mielakkaan räsymatto?

Miia Witting, kaupunginvaltuutettu (kok.)