Lukijalta: Oman omaisuuden itselle myymisellä tasapainoa talouteen

Asko Vatanen (KS. 30.5.) kirjoitti hyvin Kouvolan taloudesta ja sen hoidosta. On syytä vähän raottaa, miten osaa päättäjistä aikanaan vietiin kuin vitosen mittaa. Moni päättäjä on ollut ja on todella päätöksenteossa vain mukana.

Ensinäkin päättäjän ja päätöksenteossa mukana olevan pitäisi ensin osata hoitaa oma taloutensa kuntoon. Ehkä joillakin on vähän rahankäsittelyssä vaikeuksia, on ne omia, tai yhteisiä.

Surkuhupaisaa on se, että Vatasen mainitsema omaisuuden myymisellä korjailtiin kaupungin tasetta oikein mallikkaasti. Se, mikä siitä teki surkuhupaisaa, oli se, että omaa omaisuutta myytiin itselle, joka ostettiin tavallaan omalla rahalla. Ilman lämpöyhtiöiden myymistä ja ilman varainsiirtoveroja oltaisi voitu siirtää kyseinen summa yhtiöltä kaupungin kassaan. Kaupungin kokonaan omistamien lämpöyhtiöiden myyminen kaupungin omistamalle sähköyhtiölle, oli oman omaisuuden myymistä itselleen. Kyseisen kaupan yhteydessä perustettiin 34 miljoonan euron pääomarahasto, jota ei pitänyt käyttää päivittäiseen maksuvalmiuteen, vaan sijoittaa kannattaviin investointeihin, lähinnä yritystoiminnan elvyttämiseen. Kuitenkin kyseisellä pääomarahastolla kaunisteltiin vuosittain tilinpäätöksissä päivittäistä maksuvalmiutta, joka siitä huolimatta on miinuksella 12 päivää.

Kaupungin kokonaan omistama sähköyhtiö joutui ottamaan lainaa kyseiseen kauppaan. Sähköyhtiö on lyhentänyt velkaansa ja tulouttanut kaupungille ihan kiitettävästi. Se tietysti on hyvä asia, ainoastaan huonoa on, että velkataakka näiltä osin ei jakaantunut kuntalaisille ihan tasapuolisesti, vaan suurimman osuuden velasta ovat maksaneet kaukolämmön asiakkaat, mikä on näkynyt kaukolämmön hinnassa. Tosi hupaisaa on, että sähköyhtiön tuloutuksesta on kaupunki itse maksanut noin 25 prosenttia niiden kiinteistöjen kautta, jotka ovat kaukolämmössä mukana. Onneksi nykyisin kaupunki joutuu tasapainottamaan myös konsernitaseen, joten omaisuuden myyminen itselleen ei enää ole niin kannattavaa puuhastelua.

Anssi Tähtinen, Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset