Lukijalta: Presidentin puhe pistää miettimään — Kuka päättää mikä on oikeaa tietoa?

Kouvolan Sanomissa oli 30.11. artikkeli, joka koski presidentti Sauli Niinistön puhetta oikean tiedon edistämisestä. Pitämässään puheessa presidentti katsoi nykyajan valtavan tietomassan luovan tilaa puolitotuuksille ja jopa valheille. Presidentti puolisoineen haluaa huomioida henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät ”luotettavan tiedon” välittämistä.

Presidentin puhe pistää miettimään. Kuka päättää mikä on oikeaa tietoa? Pohjois-Koreassa sen tietää jokainen, mutta entä Suomessa? Kouvolan ex-ministeri kertoo (KS 1.7.2018) mielipiteenään, ettei kukaan voi omia totuutta. Suomen valtamedia puolestaan osoittaa joka päivä, että suomalaisille jaettava oikeakin tieto voi vääristää lukijoiden saaman kuvan todellisuudesta.

Vihapuhepoliisihan meillä jo onkin, ja valtakunnansyyttäjä joka jahtaa Raamattua siteeraavia kristittyjä.

Jos seuraa Ylen ja STT:n välittämiä uutisia, saa vain Yhdysvaltain demokraattipuolueen näkemyksen sikäläisestä politiikasta. Jos suomalainen ei hakeudu amerikkalaisille uutiskanaville, niin vuoden päästä hän ihmettelee, miten on mahdollista, että Trump voitti taas vaalit.

Presidentti Niinistön mukaan huolestuttavinta keskustelukulttuurissa on loukkaava tapa käydä keskustelua, jossa hyökätään yksilöä vastaan. Mutta miksi juuri ”loukkaava tapa” on huolestuttavinta? Eikö huolestuttavampaa ole ministerien valehtelu ja kaikki muutkin johtavien poliitikkojen väärinkäytökset? Enemmän kai tavallista suomalaista huolestuttavat sellaiset asiat.

Presidentin mielestä yksi ratkaisu hänen mainitsemiinsa huoliin voi olla yhteisön ”omien ohjaaminen”. Tämä menee jo vakavaksi. Tuollainen puhe ei ole mitään muuta kuin avoin kehotus itsesensuuriin. Vihapuhepoliisihan meillä jo onkin, ja valtakunnansyyttäjä joka jahtaa Raamattua siteeraavia kristittyjä.

Jouni Suninen, kaupunginvaltuutettu, Suur-Kouvolan sitoutumattomat

Luetuimmat