Lukijalta: Synti vai häpeä?

Jouduin viime viikolla saattamaan veljeni viimeiselle matkalleen Kouvolan Lepolan hautausmaalla. Tiesin, että hautausmaan kappeli oli purettu rakenneongelmien takia.

Sitä en ollut ymmärtänyt, että koko laajalla ja kaikesta päätellen aktiivisessa käytössä olevalla hautausmaalla ei ole minkäänlaista säältä suojaavaa tilaa siunausta varten. Perjantaina säiden haltija oli suosiollinen ja tilaisuus saatiin hoidettua kunnialla. Toisin olisi ollut lauantaina, jolloin vettä tuli ajoittain kaatamalla.

Ymmärrän senkin, että jos seurakunnan jäsenistöstä enemmistö on mullan alla, ovat maksajat vähissä. Tämä ei kuitenkaan vielä ole tilanne. Pikemminkin kyse lienee ongelmasta seurakuntayhtymän päätöksentekokyvyssä.

Julkisuuteen päätyneiden keskusteluiden perusteella näyttäisi siltä, että osa kunkin seurakunnan luottamushenkilöistä kokee tehtäväkseen pitää kiinni kynsin hampain oman alueensa toiminnoista, naapureista viis. Vähän niin kuin kaupunginkin kohdalla on käynyt.

Oli syyt mitkä tahansa, säällisen siunauskappelin puuttuminen Lepolan hautausmaalta on joko synti, häpeä tai vähintäänkin puute, joka on syytä korjata.

Petri Markkanen