Lukijalta: Koronarajoitukset unohtuivat mielenosoituksessa – Tapahtuma olisi voitu siirtää turvallisemmalle ajankohdalle tai toteuttaa virtuaalisesti

Keskiviikkona 3.6. Helsingissä järjestetty rasisminvastainen mielenosoitus oli osoitus siitä, että eriarvoisuus näkyy ja korostuu yhteiskunnan eri tasoilla. On sanomattakin selvää, että mielenosoitus järjestettiin hyvän ja tärkeän asian takia, mutta yksi asia unohtui, korona.

Vallitsevassa maailmantilassa on vastuutonta järjestää tapahtumia, jotka keräävät tuhatmääräisen osallistujakunnan pienelle alueelle. Hetkessä ihmisiltä pääsi unohtumaan koronan aiheuttamat rajoitukset, lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan stressi, ylityöt, jatkuva väsymys sekä pelko tulevasta. Unohtamattakaan riskiryhmäläisiä, vanhuksia, yrittäjiä tai koronan myötä työttömäksi joutuneita henkilöitä.

Tällä kertaa mielenosoituksessa vähemmistöön jäi se osapuoli, joka on kokenut koronan tuomat rajoitukset ja haasteet rankinten. Muistammehan, että elämme edelleen poikkeusaikaa siitäkin huolimatta, että monia rajoituksia on kevennetty.

Kuuluuhan sanontakin, että ”minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”. Mikäli me emme nyt hoida velvollisuuksiamme koronan nujertamiseen, tulemme löytämään sen jälleen edestämme, ennemmin tai myöhemmin.

Tärkeiden asioiden eteen saa ja tulee osoittaa mieltä, mutta muistaisimmehan tehdä sen vastuullisesti. Nykypäivän tekniikka olisi mahdollistanut tämänkin tapahtuman toteutettavaksi virtuaalisesti. Työ hyvän asian eteen ei vanhene muutamassa kuukaudessa, joten varsinaisen mielenilmauksen järjestämisen olisi voinut siirtää turvallisemmalle ajankohdalle, huomioiden pandemian luomat vähemmistöt.

Sauli Sarjus