Lukijalta: Kouvolan talousahdingon taustat — "Tappiot on peitetty kertaluonteisilla tuloilla"

Eduskuntavaalien yhteydessä tuli monelta suunnalta palautetta, ettei kannata antaa ääniä nykyisessä kaupunginhallituksessa oleville, koska he ovat ajaneet kaupungin talouden nykyiseen ahdinkoon.

Kouvolan talousongelmat ovat peräisin paljon kauempaa kuin nykyisen valtuuston ja hallituksen ajalta. Syytä ei voi heittää uusien valtuutettujen ja hallituksen jäsenten niskaan. He nousivat päätöksentekijöiksi taustoja tuntematta.

Pari ensimmäistä vuotta kului uskossa, että tilanne on hallinnassa, kun tätä vakuuteltiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Helmisen toimesta. Hänellä olisi luullut olevan tilanne hallinnassa, koska oli vuosia seurannut sitä aitopaikalta. Talouden kehitystä ei seurattu, ja niin 26 miljoonan euron tappio tuli yllättäen.

Käytännössä Kouvolan kaupunki on tehnyt tappiota lähes koko ajan kuntaliitoksen jälkeen. Tappiot on peitetty kertaluonteisilla tuloilla. Kaupungin omaisuutta on myyty omille tytäryhtiöille. Yhteiskoulun tulipalosta saatu korvaus otettiin rahana, vaikka täysarvovakuutuksella olisi saatu uusi koulu. Kun tehtiin maa-alueiden vaihtoja UPM:n kanssa, arvioitiin kaupungin saaneet miljoonan myyntivoiton, vaikka rahaa ei vaihdossa tullut. Tässä muutama esimerkki, joilla kaupungin taloutta on paikattu satunnaisilla tuloilla viime vuosina arviolta 80 miljoonaa euroa.

Lain mukaan taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Alijäämä tulee kattaa neljässä vuodessa. Ainakin vuodesta 2014 alkaen kaupungin kirjanpidollinen tulos ilman kirjanpidollista kikkailua on ollut tappiollinen ja vuosi 2019 tulee samoin olemaan. Kirjanpidollisella temppuilulla on tähän mennessä vältetty lain vaatima arviointimenettely ja valtion puuttuminen asiaan. Nyt tosiasiat ovat edessä!

Kaupungin surkea taloustilanne on edellisen kaupunginjohtajan Lauri Lamminmäen peruja. Hän onnistui hämäämään sekä asukkaita että ilmeisesti valtaosaa kaupunginvaltuustosta tuomalla aina jollakin tavalla kokoon kyhätyn voitollisen tuloksen. Lieko edes hallituksen jäsenet olleet ajan tasalla missä mentiin?

Kari Taskinen, Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset