Lukijalta: Lainlaatija ei luota paikallisviranomaisiin

Juhannuksen kokon polttamissääntöä koskeva farssi osoitti luottamuspulan ministeriön virkamiehissä paikallistason virkamiesten arviointikykyyn. Sisäministeriön virkamiehet päättivät, että metsäpalovaroitusta koskevaa säädöstä on muutettava niin, että paikallisesti viranomaiset, pelastuslaitos tai palopäällikkö eivät voi enää harkita miten joissakin tilanteissa voisi toimia.

Perustelu, että tasa-arvo kärsii, oli mielestäni keksitty ja suorastaan naurettava. Miksi ”tasa-arvoa” yritetään tuputtaa väkisin joka paikkaan? Ovatko ministeriön virkamiesten mielestä paikallistason viranomaiset niin onnettomia, etteivät enää kykene itsenäisesti päättämään asioita? Vai onko kyse nykyisestä käsien pesemiskäytännöstä, jossa jokaikinen asia on saava lakiin ja määräyksiin niin, että kukaan ei voi asioita järkevöittää vaan toimii pelkästään kumileimasimena? Ja kun jotain tapahtuu, löytyy heti pykälä, jossa tämä oli kielletty?

Virkamiesten toiminta on nykyään lähes täysin lamautettu, koska pääosa työajasta kuluu pykälien tarkasteluun, onko tämä jossain kielletty, raportointiin, että emme ole tehneet mitään kiellettyä ja varmistamiseen, että on raportoitu oikein. Ennen vanhaan nimismies, kunnanlääkäri, palopäällikkö ynnä muut keskittyivät työntekoon ja asioiden järkevään tekemiseen.

Milloin joku byrokraatti keksii, että puuvajassa ei voi säilyttää kuivia koivuhalkoja, koska palovaara on ilmeinen?

Ari Hyvönen,

Kausala

Luetuimmat