Lukijalta: Suomenkielinen sana rakkaus on kärsinyt inflaation

Iltapäivälehdistön myyntivaltti ovat erilaiset rakkautta täynnä olevat lööpit. Rakkauden liekki on syttynyt, iso juttu. Muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua sama liekki on sammunut, isompi juttu. Ihmissuhteet ovat ajautuneet aikamoiseen pikahaku ja -ero buumiin.

Nyt eletään uutta aikaa, ei ole pelkkää naista tai miestä, poikaa tai tyttöä. Nyt suvaitsevaisuuden nimissä marssitaan ja nostetaan Pride (ylpeä)-lippu salkoon, johon kuuluisi Suomen siniristilippu puhtaine väreineen.

Sateenkaarilipun nostaminen kaupungin ykkössalkoon kielii jotakin kaupunkimme henkisestä suuntautumista.

Sateenkaarilipun nostaminen kaupungin ykkössalkoon kielii jotakin kaupunkimme henkisestä suuntautumista. Lipunnostajat ovat omassa agendassaan onnistuneet, eikä heitä ihmisinä tarvitse tuomita. Heidän liputtamansa ideologia on sen sijaan monien mielestä vääristynyttä suvaitsevaisuutta. Tasa-arvostakin voidaan olla montaa mieltä. Nuhteet ansaitsevat ne nuorukaiset, jotka lipun tuhosivat polttamalla. Ei ristiriitoja näin toimien ratkaista rakentavasti.

Suomenkielinen sana rakkaus on kärsinyt inflaation. Monissa kielissä on useita eri termejä kuvaamaan rakkauden todellisuutta, kreikassakin ainakin neljä. Filiaa voisi kuvata vaikka lämmintä kiintymystä johonkin oppiin tai ihmiseen, veljesrakkaus ja filosofia sopinevat esimerkeiksi.

Storge-sanaa voisimme käyttää äidin ja muiden perheenjäsenten rakkaudesta. Eros on tietysti tunnetuin ja samalla myös vääristyneimmin nyky-yhteiskunnassamme esiintyvä rakkaus-termi. Sukupuolinen rakkaus alkuperäisessä kauneudessaan on kokenut aikamoista ilkivaltaa ihmismielissä ja -toimissa.

Jokainen meistä tarvitsisi agape-rakkautta, joka Wikipedian mukaan mahdollistaa ihmisen Jumalan mielen mukaiseen toimintaan ja kuuliaisuuteen. Moni on istunut riittävästi kirkon penkissä kuulematta raamatun perussanomaa. Siinä on rakkaus — ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti oman poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaani, jos Jumala on näin meitä rakastanut, niin olemme mekin velvolliset rakastamaan toinen toisiamme.

Agape-rakkaus on tarkoitettu niin Pride- kuin Jeesus-marssiin osallistujille.

Hannu Hurri, lääkäri, Kouvola