Lukijalta: Maakuntajohtaja Jaakko Mikkolan mielestä Kymenlaakso kuuluu Etelä-Suomeen — ”Etelä on myös pitkällä aikavälillä tulevaisuuden suunta, ei itä”

Kymenlaakson maakuntajohtajana en näe valtavan kokoisessa, sisäisiä ristiriitoja tulvillaan olevassa suurmaakunnassa mitään etuja, kirjoittaa Jaakko Mikkola lukijakirjeessään.

Juhana Lappalainen

Kaakossa tulee olla valmiutta yhteistyöhön kaikkiin ilmansuuntiin, mutta
 ei pakottamalla, vaan Kymenlaakson omista lähtökohdista, kirjoittaa maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.
Kaakossa tulee olla valmiutta yhteistyöhön kaikkiin ilmansuuntiin, mutta ei pakottamalla, vaan Kymenlaakson omista lähtökohdista, kirjoittaa maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Kymenlaakson maakunta on kiinteä osa eteläistä Suomea. Viimeksi maakuntahallituksemme linjasi suuntautumisemme toissa vuonna taannoisen sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä.

Tuolloin todettiin maakunnallisen yhteistyösuunnan olevan Etelä-Suomen naapureissa — Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa, mutta myös iso Uusimaa sai kannatusta ja kirjattiin mukaan. Sen sijaan pohjoista Etelä-Savon suuntaa pidettiin liian keinotekoisena. Hallinnossamme käytetty pääilmansuuntien mukainen 18 maakunnan jaottelu pitää Kymenlaakson tiiviisti osana Etelä-Suomea.

Etelä on myös pitkällä aikavälillä tulevaisuuden suunta, eikä itä. Yhteistyöhön kaakossa tulee olla valmiutta kaikkiin ilmansuuntiin, mutta ei pakottamalla, vaan Kymenlaakson omista lähtökohdista. Kymenlaakson kokonaisetu on maakunnan liitossa aina edellä.

Kymmenisen vuotta sitten valtioneuvoston niin sanotussa ALKU-hankkeessa selviteltiin silloisten 19 maakunnan mahdollista yhdistymistä. Hanke ei tuottanut muita konkreettisia yhdistymisiä kuin välillisesti Itä-Uudenmaan fuusion Uuteenmaahan.

Valtakunnallista ALKU-hanketta seuranneessa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan pilottihankkeessa oli jo edetty suotuisasti, tasapuolisuuden pohjalta, mutta Kymenlaaksoa pienempi Etelä-Karjala lopulta torjui yhteistyön. Se hanke jäi.

Kymenlaaksolle jäivät jäljelle yhteistyösuunniksi Päijät-Häme ja Uusimaa. Etelä-Karjala on kuitenkin jatkossakin varmasti hyvä yhteistyökumppani Kymenlaakson näkökulmasta, mutta aloitteen on tultava molemmilta osapuolilta.

Kollegani Etelä-Karjalassa alkoi naapureilleen etukäteen ilmoittamatta selvittää Kaakkois-Suomen suurmaakunnan perustamista vaalipiirin rajojen mukaisesti. Aloite sai runsaasti medianäkyvyyttä. Kymenlaakson maakuntajohtajana en näe valtavan kokoisessa, sisäisiä ristiriitoja tulvillaan olevassa suurmaakunnassa mitään etuja aluekehityksen, -suunnittelun enkä edunvalvonnan näkökulmasta.

Maakuntien yhteistyö sen sijaan on saatava nykyistä paremmalle tolalle. Luottamuspääomaa on lisättävä niin maakuntien sisällä kuin niiden välillä, koska kyse on yhteisten asioiden hoitamisesta.

Jaakko Mikkola, maakuntajohtaja, Kymenlaakson liitto