Lukijalta: Kouvolan on haalittava kasaan 7,5 miljoonaa euroa lisää — Lähelle päästäisiin veroprosentin 0,5 yksikön nostolla

Moni on ihmetellyt Kouvolan kaupungin tekemää miinusta. Viimeksi näin teki Kari Kylliäinen (KS 12.5.). Kouvolan tilanne ei ole ainutlaatuinen, vaan tappiota teki Kuntaliiton mukaan noin 200 muuta kuntaa. Tekeillä olevan hallituksen ei tule esittää yhtäkään uutta valtionosuuksien leikkausta tai tehtävää kuntien vastuulle ilman sen rahoitusta.

Kouvolan kaupunginhallitus on asettanut säästötavoitteeksi 20 miljoonaa euroa. Tästä on kasassa noin kaksi kolmasosaa. Palveluverkosta etsitään kuuden ja henkilöstön vähennyksillä 6,5 miljoonan euron säästöjä 15.4 pidetyn kokouksen suuntaviivoilla. Jostain on siis haalittava kasaan 7,5 miljoonaa lisää. Lähelle tätä tavoitetta päästäisiin kunnallisveroprosentin 0,5 yksikön nostolla.

Pöhötystautia on jo nujerrettu, vaikka kuntapolitiikan helppoheikit ja populistit muuta väittävät.

Muita vaihtoehtoja ovat omaisuuden myyminen, mikä ei pitkään lämmitä. Kotkan esimerkin mukainen Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myyminen toisi kaupungin kassaan yli 50 miljoonaa euroa, jolla voitaisiin mälläillä seitsemän vuotta. Tai sitten suunniteltujen henkilöstövähennysten yli kaksinkertaistaminen, jolloin puhutaan noin 350 ihmisen irtisanomisesta.

Saman päivän lehdessä oli hyvä muistutus, että kaupunki on jo aikaisemmin vähentänyt henkilöstöään 600 ihmisellä. Ennen 2013 käynnistynyttä vähennysohjelmaa kaupungilla oli yli 400 esimiestä. Nykyisin heitä on hieman yli 200. Kaupungilla ei todellakaan ole kuntaliitosten jäljiltä ylimääräisenä noin 50 kovapalkkaista ”maritatoikkaa” irtisanottavaksi. Pöhötystautia on jo nujerrettu, vaikka kuntapolitiikan helppoheikit ja populistit muuta väittävät.

Mikäli veroprosenttia ei nosteta, tullaan näkemään Kylliäisen pelkäämä palveluiden heikkeneminen ja kaupungin vetovoiman heikkeneminen. Kymsoten myötä suurin osa kaupungin palkkalistoilla olevista on varhaiskasvatuksen palveluksessa.

Savonlinnassa mittava henkilöstövähennys tarkoittaa ryhmäkokojen suurentamista kouluissa ja päiväkodeissa. Sama tapahtuisi Kouvolassa. Kaupunkilaisilla on marraskuuhun asti aikaa ilmaista valtuutetuille tahtonsa, miten loppu 7,5 miljoonan euron tasapainotus on syytä toteuttaa.

Antti Van Wonterghem (vihr.), Kouvola