Lukijalta: Äänestäjä päättäköön — "Haluamme muuttaa politiikan tekemisen kulttuuria", kirjoittaa Jari Lindström

Juha Tynkkynen purki pettymystään Kouvolan Sanomissa 26.4., sinänsä ymmärrettävästi ”poliittiseen liikehdintään”. Hän viittasi viimeaikaisiin tapahtumiin ja toi esille siis syvän pettymyksensä. ”Miten pystyn varmistamaan seuraavissa vaaleissa, että äänestämäni ehdokas pysyy sen puolueen jäsenenä, jolle ääneni annoin?” hän kysyy ja vastaa omaa kysymykseensä: ”En yhtään mitenkään”.

Tuohan on kiistatta aivan totta.

Demokratian luonne on muuttunut.

Demokratian luonne on muuttunut. Äänestäjien kuluttajansuoja on koetuksella. Ja tällä tarkoitan myös itseäni. Minutkin äänestettiin eduskuntaan perussuomalaisten riveistä. Minulla oli viime kesänä kaksi vaihtoehtoa: jäädä puolueeseen, osaksi oppositiota ja valittamaan niistä asioista, joita olen itse ollut päättämässä tai lähteä pois. Päätin lähteä pois. En suinkaan johonkin olemassa olevaan puolueeseen, vaan vaikka yhden miehen ryhmäksi.

Mutta meitä samoin ajattelevia oli niin paljon, että täysin uuden puolueen perustaminen tuli varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Siitä syntyivät siniset. Ministerikyyti ei ole todellakaan niin ”mukavaa ja helppoa”, että sillä olisi ollut mitään tekemistä päätökseni kanssa.

Meistä jokainen nimittäin tiesi tai ainakin jokaisen piti tietää se, että otimme valtavan riskin. Riskin siitä, että politiikan tekeminen ei jatku kenelläkään henkilökohtaisella tasolla. Olin jo tekemässä päätöksen siitä, että en enää jatka politiikassa. Ainakaan valtakunnan tasolla – koska olen valtuutettu muutaman vuoden ajan. Mutta päätin vielä yrittää siksi, että sitä niin moni minulta toivoi.

Kun demokratiaa syytetään, usein syystäkin, unohtuu eräs seikka. Vaaleissa äänestäjä päättää kenelle äänensä antaa eikä siitä ole valitusoikeutta. Silloin voi kertoa mielipiteensä äänestämällä, vaihtaa puoluetta, vaihtaa ehdokasta tai olla vaihtamatta. Miten vain. Ja siihen olen valmis – kävi miten kävi. Äänestäjä päättää.

Sinisen tulevaisuuden toiminnasta saa antaa palautetta, kritiikkiä ja kehitysideoita. Itse asiassa sitä me toivomme. Haluamme muuttaa politiikan tekemisen kulttuuria ja ottaa jäsenten ja kansalaisten vaikuttamiseen uusia väyliä mukaan. Tästä lisää infoa lähiaikoina.

Jari Lindström, Sininen Tulevaisuus rp. 1.varapuheenjohtaja, työministeri, kansanedustaja