Lukijalta: SDP:n ja keskustan polku on johtanut Kouvolan kaupungin perikadon partaalle

Kouvolan kaupungin päätöksenteko on puhututtanut viime viikkoina pitkin turuja, toreja ja mielipidepalstoja. On ollut ilahduttavaa huomata, että kouvolalaiset ovat heränneet vaatimaan parempaa ja vastuullisempaa politiikkaa.

Viimeisimpänä Kouvolan Sanomien uutisanalyysissä (17.10.2020) SDP:n johtava paikallispoliitikko hämmästeli puolueeseensa kohdistuvaa kritiikkiä ja totesi, että heillä on ”parempi ja nopeampi polku, joka tuo suuremmat säästöt.”

Hämmästelen, missä tuo polku on ollut tähän asti?

Todellisuudessa SDP:n ja keskustan polku on johtanut Kouvolan kaupungin perikadon partaalle. Kahtena viime vuonna Kouvola on tehnyt yhteensä 53,6 miljoonaa euroa tappiota. Tänä vuonna valtion koronatuki nostaa tuloksen keinotekoisesti plussalle, mutta vanhoja ongelmia se ei poista. Rakenteellista alijäämää on kertynyt uuden Kouvolan aikana jo yli 110 miljoonaa euroa.

Tämä kaupunginhallituksen demarijäsen mainitsee uutisanalyysissä yhtenä – ainoana – esimerkkinä peruskouluverkkouudistuksen vauhdittamisen. Se on erinomainen ajatus. Kokoomus ehdotti samaa maaliskuussa 2019 osana 17 toimenpiteen talousesitystään.

SDP:n valtuustoryhmä otti taloustilanteen hoitamiseen kantaa mielipidekirjoituksessaan (KS 9.10.2020), jossa sanottiin muun muassa, että ”tavoitteeksi tulee ottaa jatkuvan kehittämisen ja parantamisen malli, johon kaikki voivat sitoutua.”

Kapulakielen sijaan jäljellä olevan valtuustokauden ainoan tavoitteen pitää olla kaupungin taloustilanteen parantaminen nykyisestä syöksylaskusta.

Talouden tervehdyttäminen on ehdoton edellytys sille, että voimme jatkuvan leikkaamisen sijaan keskittyä kaupungin kehittämiseen. Tarvitsemme lapsille terveitä ja hyväkuntoisia kouluja ja liikuntapaikkoja sekä kilpailukykyisen veroprosentin, jolla houkutella yrityksiä ja työntekijöitä.

Tällä hetkellä tulevaisuuden näkymät ovat kaikkea muuta kuin luottamusta herättävät. Kaupunginhallitus hyväksyi vastikään talousarviokehyksen vuosille 2021–2024. Kaupunginjohtajan tekemään pohjaesitykseen lisättiin menoja seitsemällä miljoonalla eurolla. Ei tässä mitään talouskriisiä siis ollutkaan.

Kokoomusta toivottiin mukaan kaikkien muiden hallituspuolueiden tekemään kompromissiin, koska se olisi antanut upean yhtenäisen kuvan varsin riitaisan valtuustokauden päätteeksi. Emme kuitenkaan ole tilanteessa, jossa voimme tehdä kompromisseja. Emme ole olleet pitkään aikaan.

Loppuun on todettava, että olen erittäin tyytyväinen, jos SDP on todella löytänyt toimivan ja nopean mallin taloustilanteen pelastamiseen. Kovin luottavainen sen suhteen en ole, sillä tähän asti polku on johtanut vain entistä jyrkempään alamäkeen.

Matti Lindholm

Kaupunginvaltuutettu (kok.)