Lukijalta: Kuntaliitos pelasti Kuusankosken ja Anjalankosken, mutta uuden kaupungin potentiaali jäi hyödyntämättä – Kouvolaan tarvittaisiin yliopisto

Katja Juurikko

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk toimii Kouvolassa, mutta yliopistokoulutusta kaupungissa ei ole, ja se köyhdyttää Kouvolaa entisestään, lukija kirjoittaa.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk toimii Kouvolassa, mutta yliopistokoulutusta kaupungissa ei ole, ja se köyhdyttää Kouvolaa entisestään, lukija kirjoittaa.

Kymmenen vuotta sitten suoritettu kuntaliitos toi Kouvolalle maantieteellisesti harvinaisen monipuoliset toimintaedellytykset. Meillä on yli 80 000 asukasta, on luontoa, järviä, kesämökkialueita, maataloutta ja myöskin kaupunkialueita. Lisäksi kaupunkimme sijainti on keskeinen Suomessa. Meillä on hyvät kulkuyhteydet. Nämä ovat tärkeitä perusasioita, joista monet maamme kaupungeista voisivat olla meille kateellisia.

Ennen kuntaliitosta nykyisen kaupunkimme alueella olevissa Kuusankosken ja Anjalankosken kaupungeissa toimi hyvin voimakkaasti metsäteollisuus. Alueella olleet tehtaat tarjosivat työtä kaupunkien asukkaille ja toivat samalla myös niille hyvinvointia. Kun metsäteollisuus romahti, työpaikat loppuivat ja hyvinvointi pysähtyi. Kuntaliitos pelasti nämä nämä kaupungit. Vaikeassa taloudellisessa asemassaan kaupungit saivat tilaisuuden siirtää raskaat velvoitteensa uuden suur-Kouvolan vastattavaksi.

Uuden laajan kaupunkimme hyviä mahdollisuuksia ei kuitenkaan ole kymmenen vuoden aikana osattu hyödyntää. Päinvastoin.

Olemme menettäneet tärkeät kaupunkimme lippulaivat hovioikeuden, hallinto-oikeuden ja hätäkeskuksen sekä terveydenhoidon Kuopioon ja Kotkaan. Myös muita merkittäviä toimintoja olemme menettäneet. Kaupunkimme hallinto ja johto eivät ole tässä muuttuneessa tilanteessa kyenneet hoitamaan näitä asioita kaupunkimme parhaaksi.

Mielestäni Kouvola sopisi erinomaisesti hyväksi koulutuskaupungiksi keskeisen asemansa ja hyvien kulkuyhteyksien takia. Tänne tulisi ehdottomasti perustaa yliopisto, joka tarjoaisi parhaassa nuoruudeniässä oleville lahjakkaille nuorille korkeatasoista ammattiin valmistavaa yliopistokoulutusta.

Maassamme on suuri joukko nuoria lahjakkaita ihmisiä, jotka haluavat kouluttautua yliopiston kautta haluamaansa ammattiin, mutta kun meillä ei tälläistä mahdollisuutta ole ollut, meidän nuoremme ovat joutuneet etsimään tätä koulutusta muissa kaupungeissa olevista yliopistoista. Valitettavasti he myös hyvin usein löytävät koulutuksensa jälkeen sieltä työpaikan, perustavat perheen ja jäävät sinne asumaan. Näin parhaan väestöaineksen siirtyminen muualle köyhdyttää edelleenkin kaupunkimme asemaa.

Kun seuraa niitä kaupunkeja, joissa on yliopisto, nämä kaupungit ovat muutenkin menestyneet hyvin.

Tällä hetkellä maassamme on suuri puute yliopistopohjaisista koulutuspaikoista. Nyt olisi erinomainen ajankohta siirtää Kouvola yliopistopaikkakunnaksi.

Haluankin kysyä: onko meidän kaupunkimme päättäjillä selkärankaa jättää tämäkin mahdollisuus käyttämättä?

Raimo Kinnunen

Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset