Lukijalta: Onko sähkölaskussa ilmaa?

Sähkölaskumme kokonaishinta muodostuu neljästä erästä. Energian hinnasta, sähkön siirron kustannuksista, molempien ryhmien arvonlisäverosta sekä sähköverosta. Sähköenergian hinta on meillä Suomessa kohtuullisen edullinen. Mutta kun siihen lisätään siirron osuus, arvonlisäverot ja sähkövero, lopullinen sähkölasku saattaa nousta jo kohtuuttoman suureksi. Kilpailuttaminen saattaa alentaa sähköenergian hintaa, mutta ei sähkön siirron osuutta.

Jos kilpailuttamisen tuloksena on vaihtanut sähkön toimittajayhtiötä siirtomaksut joutuu kuitenkin maksamaan vanhaan yhtiöön. Ainakin osa suomalaisten sähköyhtiöiden verkostojen kehittämisestä on myyty ulkomaisille yhtiöille.

Sopimuksen mukaan sähköverkkojen kunnostaminen pitäisi saada tehdyksi vuoden 2028 loppuun mennessä. Suomen viranomaisten pitäisi toteutumista valvoa. Eli vuoden 2028 jälkeen meillä ei pitäisi enää syntyä kohtuuttoman pitkiä katkoksia missään alueella sähkön toimittamisessa. Toteutuuko tämä ja käytetäänkö perittävät korkeat siirtomaksut täysimääräisinä sähköverkkomme uudistamiseen? Olisin toivonut, että tämä tärkeä perusenergiahanke olisi hoidettu suomalaisten omana hankkeena ja työnä. Toivottavasti se hoidetaan hyvin myös ulkomaisten yhtiöiden tekemänä.

Raimo Kinnunen, Kouvola

Luetuimmat