Lukijalta: En halua lapselleni 800 koulukaveria

Kouvolassa aiotaan vähentää kouluja, ja samaan aikaan mediassa tuodaan esille toinen toistaan hurjempia kiusaamistapauksia, joihin opettajilla, rehtorilla tai koululla yleensäkään ei ole resursseja puuttua. Kuinka paljon tätä tapahtuu niin, ettemme saa lukea lehtien palstoilta? Ehkä sinun tai minun perheessä tai lähipiirissä ainakin. Kolmen lapsen äitinä tilanteita on selvitetty 18 vuoden aikana puhumalla, koulun avulla ja joskus ulkopuolisia tahoja käyttäen.

Mitä tapahtuu koulujen kasvaessa järjettömän suuriksi? Luultavasti koulun henkilökunta ei pysty näkemään sitäkään vähää kuin nyt. Mitkä tulevat olemaan vaikutukset lasten ja nuorten elämään? En näe millään muotoa tätä ainakaan yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä vahvistavana tekijänä.

Minkälaisessa ympäristössä haluamme lastemme kasvavan ja oppivan? Minä tiedän, miten minä haluan lasteni kasvavan. Haluan, että opettajat ja koulun henkilökunta tuntevat lapseni. Haluan, että hän kasvaa turvallisessa ympäristössä, jossa ympärillä on ihmisiä, joihin hän voi turvautua. En halua lapseni ympärille 800 koulukaveria, jotka hukkuvat uuden ja hienon koulun uutuuttaan loistavan tekniikan sekaan. Haluan, että lapseni saa oppia ja tehdä myös virheitä, joiden selvittämiseen tarvitaan niitä tuttuja ja turvallisia aikuisia, opettajia,rehtoria, jotka näkevät hänet sellaisena kun hän on, ei yhtenä 800 kasvoista, joka käy uutta ja hienoa koulua.

Haluan kasvattaa omani parhaani tehden, mutta tarvitsen siihen hiukan myös koulun apua niinä peruskoulun yhdeksänä vuotena. Toivon, että kouvolalaiset vanhemmat sanovat sanansa tässä lapsiemme tulevaisuutta kovasti koskevassa asiassa.

Jenni Lahti, Kouvola