Lukijalta: Kriisi on mahdollisuus muutokseen – "Voitaisiinko uudelleen nostaa kunniaan sellaiset arvot kuin kohtuullisuus, kiitollisuus, vaatimattomuus ja tyytyväisyys?"

Koronaepidemia muuttaa nyt monen ihmisen elämää. Elämä pelkistyy, on pakko keskittyä olennaisiin asioihin. Voisiko tämä kriisi auttaa meitä kestävään elämänmuutokseen?

Viime vuosikymmenten aikana huomiomme on ollut talouden ja teknologian kehityksessä. Meitä ovat yhä enemmän ohjanneet aineelliset asiat. Samalla henkinen ja hengellinen elämämme on näivettynyt. On jopa halveksittu sitä, että elämän perustaa on haettu näkymättömistä, aineettomista ja yliluonnollisista asioista.

Koronakriisi osoittaa, miten haavoittuvia me ihmiset olemme. Talous ja teknologia ovat osoittautuneet rajallisiksi ja riittämättömiksi auttamaan meitä. Ne eivät myöskään poista sitä hätää, joka liittyy elämän vaarantumiseen. Raha ei auta kuolemanpelkoon.

Talvisodan aikana oli Suomen kansan turvana kolme ikiaikaista asiaa: usko, toivo ja rakkaus. Usko Jumalaan, joka voi auttaa kaikessa hädässä. Rakkaus lähimmäistä kohtaan hänen hädässään. Ja toivo iankaikkisesta elämästä, jossa ei enää ole mitään hätää.

Nämä perusarvot on tietoisesti murennettu materialismin voittokulun myötä. Samalla on murennettu se perusta, jolla olemme kohdanneet ja kestäneet menneen ajan kriisit.

Koronakriisi on meille oivallinen mahdollisuus palata näihin perusarvoihin, joihin presidentti Niinistökin osaltaan viittasi. Voitaisiinko uudelleen nostaa kunniaan myös sellaiset arvot kuin kohtuullisuus, kiitollisuus, vaatimattomuus ja tyytyväisyys? Ne kantaisivat luomakunnan elämää aivan toisella tavalla kuin ahneus, ainainen tyytymättömyys ja kerskakulutus.

Pelkään pahoin, että sama tuhoon johtava meno jatkuu, kunhan koronasta selvitään. Vai voisimmeko vielä päästä tasapainoon Jumalan, lähimmäisen ja luomakunnan kanssa?

Petri Hiltunen, Kouvola