Lukijalta: Kouvolan profiilin nostamiseksi kriisivalmius- ja puolustuskonferenssi

Kouvolan kaupungin profiilin nostamiseksi on tarkoitus järjestää syyskuussa kriisivalmius- ja puolustuskonferenssi. Tavoitteena on tehdä konferenssista vuosittainen.

1990-luvulla ja 2000-luvun alussa järjestettiin joka toinen vuosi Varuskuntakulttuurin päivät -nimistä seminaaria viisi kertaa. Tarkoitus oli tuolloinkin se, että seminaarin järjestämistä jatkettaisiin ja Kouvolasta tulisi turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tietoa antava keskus.

Kulttuurinpäivien rahoitus saatiin kaupungilta ja eri säätiöiltä.

Kulttuuripäivien alullepanijat olivat Kouvolan Sanomien päätoimittaja VTT Martti Turtola, maaherra Matti Jaatinen, Kouvolan kaupunki ja Kymen sotilaslääni. Seminaaria varten perustettiin korkeatasoinen työryhmä, joka valmisteli seminaarille aihealueet. Kaksien ensimmäisten kulttuuripäivien puheenjohtajana toimi Martti Turtola ja allekirjoittanut kolmen seuraavan. Viimeiset päivät vietettiin 9.–10.8.2001. Aiheena tuolloin oli ”Varuskunta muuttuvassa maailmassa” ja alaotsikkoina ”Suomalaisen varuskunnan ja puolustusvälineteollisuuden uudet haasteet” ja ”Varuskuntien Eurooppa tänään ja tulevaisuudessa”. Luennoitsijat olivat Suomen johtavia asiantuntijoita, muun muassa osastopäällikkö Matti Niemi puolustusministeriöstä, professori Paavo Okko Turun kauppakorkeakoulusta, tutkija DI Henri Myrttinen aiheenaan ”Varuskuntien konversio tämän päivän Euroopassa ja johtaja Ragnar Carlsson aiheenaan ”Läget på andra sidan av Bottniska".

Kulttuurinpäivien rahoitus saatiin kaupungilta ja eri säätiöiltä. Viidensien kulttuuripäivien jälkeen käytiin keskustelu Kouvolan kaupungin ja sotilasläänin edustajien kanssa tulevien päivien järjestämisestä ja rahoituksesta. Kaupunki ilmoitti, ettei sillä ole mahdollisuutta rahoittaa kulttuuripäiviä. Vaikka sotilasläänin silloinen komentaja, eversti Arto Mikkonen oli kulttuuripäivien jatkamisen kannalla, päivien järjestäminen loppui 2001.

Vaikka tilat saatiin alueen varuskunnista ja kaupungilta korvauksetta, ei ilman rahaa korkeatasoisia tilaisuuksia ole mahdollista järjestää. Jokaisista kulttuuripäivistä painatettiin kirjanen, joista löytyvät kaikkien viiden kulttuuripäivien luennot.

Toiveikkaana luin Kouvolan Sanomien kirjoituksen kriisivalmius- ja puolustuskonferenssien järjestämisestä ja kaupungin profiilin nostamisesta. Toivon suunnitelman toteutumista. Nimenä voisi olla vaikkapa ”Kouvolan kriisivalmius Areena”. Erittäin tärkeänä näen, että kriisivalmius- ja puolustuspolitiikan asiantuntijoiden ja viranomaisten lisäksi vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevien lukuisten järjestöjen edustajat muistetaan, kun kutsuja konferenssiin tulevaisuudessa postitellaan.

Kaija Vesala, Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja, Kouvola