Lukijalta: Kouvola ei ole tehnyt sopimusta monikulttuurisuuden kehittämisestä, vaan kotoutumisen edistämisestä

Kaupunginvaltuustossa käsiteltiin 18.3. asiakirjaa ”Kaikkien Kouvola 2019 –2021: Kouvolan monikulttuurisuustyön kehittämissuunnitelma”. Asiakirja hyväksyttiin, vaikka Kouvola ei ole tehnyt mitään sopimusta monikulttuurisuuden kehittämisestä. Kouvolalla on ely-keskuksen kanssa sopimus vain kotoutumisen edistämisestä. Siis integraatiosta.

Kotouttamisen kustannusten korvaaminen edellyttää virallisesti Kouvolalta kotouttamisohjelmaa, ei monikulttuurisuusohjelmaa. Asian esittelijä oli mielestään ratkaissut tämän ristiriidan ilmoittamalla, että kyseessä on oikeasti kotouttamisohjelma, vaikka sen nimi onkin Monikulttuurisuusohjelma. Kritisoin tällaista toimintatapaa, jolloin minulle selitettiin, että monikulttuurisuuden edistäminen tukee kotoutumista. Perusteluista en saanut selvää.

Pari esimerkkiä tästä niin sanotusta kotouttamisasiakirjasta: ”Järjestetään kulttuurikuiluja ylittäviä tapahtumia ja toimintoja.” Asiakirja myöntää siis, että kulttuurien välillä on kuiluja. Ne siis varmaan pitäisi poistaa? Ei suinkaan: ”Tehdään monikulttuurisuudesta tuttu ja arkipäiväinen asia”. Ei siis, de facto, aiotakaan ponnistella tulijoiden integroimiseksi suomalaiseen kulttuuriin. Tärkeämpää on käyttää rahaa kulttuurikuilujen säilymiseen.

Miten edellä mainittu toiminta palvelisi kenenkään etua? Jos integroidaan, niin sitten integroidaan eikä pidetä pakkaa hajalla oikein rahan voimalla. On totta, että Suomi on jo vanhastaan toimiva monikulttuurinen valtio. Mutta ei meillä ole siihen käytetty penniäkään. Saamelaiset, romanit, tataarit ynnä muut ovat säilyttäneet kulttuurinsa ihan itse ja siihen pystyvät myös uudet tulijat.

Jouni Suninen, kaupunginvaltuutettu (Suur-Kouvolan sitoutumattomat)