Lukijalta: Opetushenkilöstö tuntuu olevan painolasti — ”Opettajalla on kaksi silmää, ja ne voivat olla vain yhdessä paikassa kerrallaan”

Saimme vihdoin päätöksemme. Se oli sekä odotettu, että pelätty. Odotettu, sillä nyt tiedämme mitä odottaa ja pelätty, sillä odotuksemme realisoitui täysin. Pitäisi olla yllättynyt, mutta en ole.

Kunnan lähes ainoa lakisääteinen tehtävä — sote-palveluiden siirryttyä maakunnan yhteiseen omistukseen — on koulutus. Kouvolassa se kattaa noin 59 prosenttia henkilöstöstä. Se on iso lovi.

Kuuden vuoden aikana rakennettu hiuksen hieno luottamus sortui viimeistään valtuuston päätökseen.

Nyt lomautusten ollessa edessä tämä valtaosa henkilöstöstä koetaan tarpeettomaksi. Olemme painolasti muutoin kulttuuri- ja liikuntastatusta kaipaavassa kaupunkistrategiassa. Samainen strategia, joka muuten mainitsee lapset ja nuoret yhtenä kärkihankkeistaan tulevaisuutta katsoen. Sen voinee, näin lomautusterässä olevalla punakynälläni, viivata ylitse.

Kulttuurikaan ei toki selvinnyt haavoitta, mutta keskustelu kulttuurisäästöjen ympärillä oli pidempi, kuin kouvolalaisten lasten tulevaisuus. Hämmästelen jälleen päättäjiemme arvovalintoja.

Viimeksikin sen jo totesin, seinien maagisen voiman. Se sama voima puree toistamiseen myös opetus- ja kasvatuskentällä. Juhlapuheet olivat jälleen puheita. Kuuden vuoden aikana rakennettu hiuksen hieno luottamus sortui viimeistään valtuuston päätökseen.

Koulutusta ohjaa moni asia, eikä vähin niistä ole perusopetuslaki. Laki turvaa oppilaalle monia oikeuksia. Muun muassa oikeuden turvalliseen oppimisympäristöön, yleiseen turvallisuuteen sekä oikeuden opetukseen.

Opettajalla on kaksi silmää, ja ne voivat olla vain yhdessä paikassa kerrallaan. Jos toveri on pakkolomalla, mihin luokkatilaan laiton tilanne rakennetaan? Haluaisin kysyä, kuinka tämä järjestyy? Kuka vastaisi tähän?

On jokseenkin surkuhupaisaa, että lomautus, joka monissa muissa kunnissa on se vihonviimeinen tapa säästää, nostetaan Kouvolassa jo toistamiseen vuosikymmenen sisään, pääkeinoksi.

Vaihtoehtoja tälle olisi ollut. Ne seinät, ne seinät.

Antti Alanen, luokanopettaja, Kuusankoski

Luetuimmat

Uusimmat uutiset