Lukijalta: Kouvolan palveluverkko monilta osin kalliimpi kuin kunnissa keskimäärin, kirjoittaa talousjohtaja Hellevi Kunnas

Jouni Lundqvist kysyi Kouvolan Sanomien lukijapalstalla sunnuntaina 2. helmikuuta, millä perusteilla Kouvolan palveluverkko on kallis ja rasite kaupungin taloudelle.

Kouvolan kaupungin palveluverkkoa on selvitetty viime vuosina useaan otteeseen. Näin tehtiin myös syksyllä 2019, jolloin virkamiesten työparina oli suomalaisten kuntien haasteet pitkältä ajalta tunteva konsultti, HTT Eero Laesterä.

Syksyn 2019 selvityksissä kävi selkeästi ilmi, että Kouvola käyttää moniin palveluihin selkeästi enemmän rahaa kuin suomalaiset kunnat ja kuntayhtymät keskimäärin. Tällaisia keskimääräistä kalliimmin tuotettuja palveluita ovat muun muassa päivähoito, esiopetus, perusopetus, lukio, liikunta ja osa Kymsoten vastuualueelle kuuluvista palveluista, jotka nekin Kouvolan kaupunki rahoittaa kuntayhtymälle suorittamiensa maksuosuuksiensa kautta.

Syitä keskimääräistä kalliimpiin palveluihin on useita. Tiivistäen voidaan todeta, että palveluverkkomme on pitkälti kuuden kunnan peruja, eikä vastaa enää kaikilta osin Kouvolan vähenevän ja vanhenevan väestön tarpeita.

Palveluverkkomme on pitkälti kuuden kunnan peruja, eikä vastaa enää kaikilta osin Kouvolan vähenevän ja vanhenevan väestön tarpeita.

Tehtyihin selvityksiin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla osoitteessa kouvola.fi/palveluverkot.

Kommentoin tässä lisäksi yhtä Lundqvistin tekstissä ollutta epätarkkuutta. Lundqvist toteaa, että 70 prosenttia Kouvolan henkilöstöstä ja saman verran rahoista olisi siirtynyt Kymsoteen.

Luvut eivät pidä paikkaansa: Kouvolan toimintamenoista on Kymsote-ostoja vuonna 2020 noin 53 prosenttia. Kouvolasta siirtyi henkilöstöä Kymsoten palvelukseen 1.1.2019 noin 2 100 eli noin 38 prosenttia kaupungin tuolloisesta henkilöstöstä. Kymsoteen siirtyi kokonaisuudessaan myös sote-palveluiden hallintohenkilöstö.

Hellevi Kunnas, talousjohtaja, Kouvolan kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat uutiset