Lukijalta: Poliisia arvostetaan kaikesta huolimatta

Poliisin arvostus Suomessa on hyvällä mallilla. Tilastoihin kun katsoo, niin se saattaa tavallaan ihmetyttää. Rikoksia ratkaistaan aiempaa vähemmän, ja esimerkiksi omaisuusrikoksista taidetaan enää selvittää joka kymmenes.

Muutenkin valvonta on esimerkiksi tien päällä mennyt lähinnä rautaisten tolppien tehtäväksi. Liikkuvan poliisin laukkauttaminen on liki romahduttanut raskaan liikenteen valvonnan. On ongelmia saada osaavaa porukkaa, eikä oudoilta päätöksiltä ole vältytty.

Mutta miksi edelleen luotetaan poliisiin? Suomalaiset ovat sen verran fiksua porukkaa, että he ovat jo pitkään tajunneet, etteivät nuo ongelmat johdu poliisista, vaan päättäjistä, jotka on lyöneet rahahanat kiinni. Rahahanojen kiinni laittaminen tekee väkisinkin poliisin kenttätyöstä haastavaa. Syrjäseuduilla kestää poliisin tulo paikalla niin kauan, ettei kannata enää edes soittaa.

Tämä yhtälö maksaa yhteiskunnalle todella sievoisen summan. Näennäisesti poliisin määrärahojen supistaminen tai jäädyttäminen tuo säästöjä. Mutta samaan aikaan enenevissä määrin joutuvat esimerkiksi vakuutusyhtiöt korvaamaan niitä vahinkoja, joita poliisin paremmalla valvomisella saataisiin estettyä.

Vahingonkorvausten määrän lisääntyminen nostaa sitten vakuutuksen hintoja niin, että loppujen lopuksi kansalaiset maksavat ne samat rahat moneen kertaan.

Kristian Sheikki Laakso

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat