SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Lukijalta: Turvallisuus unohtui aitaurakassa - Lehtomäen päiväkodin portille joudutaan kulkemaan ajoväylän kautta

Kouvolan Sanomat artikkelissaan sunnuntaina 13.1 kiinnitti huomiota Lehtomäen päiväkodin aitaurakan keskeneräisyyteen. Jutussa ei kuitenkaan tullut tarpeeksi selkeästi ilmi tärkein asia eli turvallisuus. Näin vanhemman roolissa päiväkodissa asioivana kiertotie tai väliaikainen ratkaisu päiväkotiin kulkemiselle ei ole eikä ole ollut ongelma. Ongelma oli se, että viimeisimmässä vaiheessa parkkipaikalta päiväkodin portille kuljettiin ajoväylän kautta. Sen saman väylän kautta, missä menevät aamu- ja iltapäiväliikenne, lumityökoneet ja autot. Mitään mahdollisuutta mennä parkkipaikalta turvallisesti päiväkodin portille ei ollut.

Kiistatonta on, että alue, jossa rakennustyöt ovat kesken, on aidattu eivätkä lapset pääse sinne, mutta päiväkodin portilta kulku parkkipaikalle tapahtui muun liikenteen seassa. Tätä ei oltu millään tavalla aidattu eikä estetty. 120-lapsisen päiväkodin oma tuonti- ja vientiliikenne vanhempineen ja autoineen pelkästään muodostaa jo itsessään melkoisen trafiikin aamulla ja illalla. Tästä on turvallisuus kaukana.

Miksi kaupunki ei vaatinut turvallisuutta työmaalle?

Syksyllä aitaprojektin hiljalleen edetessä omaan leppoisaan tahtiinsa pihalla oli syviä ja lapsenmentäviä aitaelementtien kuoppia, joita ei ollut millään tavalla aidattu eikä suojattu.

Miksi kaupunki ei vaatinut turvallisuutta työmaalle? Miksi kaupungin puolelta tätä ei kukaan valvonut vaan se oli kaupunkilaisten tehtävä? Onko tämä yleinen käytäntö kaupungilla, aliurakat jäävät valvomatta ja turvallisuus on vain aliurakoitsijan oman näkemyksen varassa?

Hyvin herkästi syyllinen löytyy aina muualta, kuten tässäkin tapauksessa aitaurakoitsijasta. Turvallisuutta ei kuitenkaan voi alihankkia eikä turvallisuusvastuuta voi sysätä muille. Työturvallisuuslaki kertoo aivan selkeästi (Työturvallisuuslaki 52 §): ”Yhteisellä rakennustyömaalla on pääurakoitsijan asemassa olevan työnantajan tai, jos sellaista ei ole, rakennushanketta johtavan tai valvovan rakennuttajan tai muun henkilön huolehdittava 51 §:ssä tarkoitetuista velvoitteista sekä siitä, ettei työstä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville eikä muillekaan työn vaikutuspiirissä oleville henkilöille”.

Jos jotain olisi sattunut, kaupunki olisi ollut yhtä lailla leivättömän pöydän ääressä. Turvallista talven jatkoa!

Marko Oikarainen, kolmen pienen lapsen isä, Kouvola