Lukijalta: Ratamon vaiheet selvitettävä totuuskomissiossa

Vastaava päätoimittaja Petri Karjalainen kirjoittaa Kouvolan Sanomissa 15.1: " Päättäjä ansaitsee palkkionsa ". Ehkä näin periaatteessa. Mutta kun on seurannut Kouvolan kaupungin päättäjien touhua esimerkiksi Ratamo-asiassa, voi tulla toisenlaiseenkin johtopäätökseen.

Irvokasta on se tapa, millä asioista päättämässä olleet nyt jälkikäteen yrittävät saada toinen toistaan teilatuksi ja samalla puhdistetuksi omaa mainettaan. Kaupunkilaiset voivat vain puristaa kätensä nyrkkiin ja manata, miten ihmeessä sairaala-asia voitiin tyriä noin perusteellisesti. Manaan tätä joka kerta, kun kyyditsen sairasta läheistäni pitkin vaarallisen kapeaa ja onnettomuusaltista tietä kohti Kotkaa. Ketä syyttää, jos omaisen sairaudesta huolestuneessa mielentilassa en olekaan tarpeeksi valpas ja matkamme päättyy onnettomuuteen. Miksi kukaan ei lähde barrikadille vaatimaan muutosta, ei vuosien jälkeen, vaan nyt välittömästi. Onko se vain hyväksyttävä, että meillä saa vasta kuukauden päästä lääkärinajan. Silloinkin lääkäri on hyvin suurella todennäköisyydellä suomen kieltä vahvasti murtaen puhuva muualta tullut.

Mielestäni Ratamo-asia olisi annettava "totuuskomission" tutkittavaksi.  Siihen komissioon otettaisiin ihmiset mahdollisimman kaukaa Kouvolasta ja mahdollisimman kaukaa politiikoille haiskahtavistakin. Sen olisi puolueettomasti selvitettävä Ratamon historia kunnallisessa päätöksen teossa. Kansalaisten on oikeus tietää, miksi kävi niinkuin kävi. Ihan yleisen oikeustajun vuoksi tämä on ainoa oikea tie. Jos on valtaa, on oltava myös vastuuta. Ei voi olla niin, että asia hyssytellään hiljaa historian hämärään.

Päättäjä on palkkionsa ansainnut. Vastaavasti kaupunkilainen on ansainnut luotettavan selvityksen, miten asioita on hoidettu. Toinen toisensa syyttely lehden sivuilla inhottaa. Sitä me emme tarvitse, vaan asioiden ja tapahtumien puolueetonta selvitystä, jonka tulos myös meille kerrotaan.

Kalevi Riikonen, Kouvola

Luetuimmat

Kommentoidut