Lukijalta: Pohjatyö on tehty — Kinnon Kiina-toiminnot tulisi pikaisesti muuttaa projektityyppisiksi ja yrittäjävetoisiksi

Kinnon nokkamiehen tuoreet ystävyyskaupunkipuheet ja kulttuuriyhteistyö Kiinan suuntaan ovat todellisten logistiikkaongelmien peittelyä. Kiinan kuljetustukia ollaan asteittain purkamassa, koska tukijärjestelmä johti Keski-Euroopasta mittavaan itäänpäin suuntautuvaan vajaiden konttien ralliin. Osaltaan tämän vuoksi Xianin terminaali tukkeutui. Ratkaisuna kiinalaiset ovat asteittain muuttamassa tuettuja kuljetuksia kohti markkinaehtoisia kuljetuksiin.

Kansainvälisissä lehtiartikkeleissa arvioidaan, että tukien asteittainen lakkaaminen uhkaa näivettää pienempien logistiikkaoperaattorien toiminnan. Kinnossa tehtäneen tällä hetkellä lähes ilmaiseksi verovaroin tuettua työtä yksityisten yritysten pussiin– jopa muuta Skandinaviaa myöten. Tämä tuskin lienee Kinnon ja Kouvolan tarkoitus–tehdä konsulttihommia ilmaiseksi.

Nähdäkseni Kinnon Kiina-toiminnot tulisikin pikaisesti muuttaa projektityyppisiksi ja yrittäjävetoisiksi, koska fyysinen reitti on nyt virallisesti olemassa–pohjatyö on tehty. Nyt tarvitaan myyntitykkejä yksityiselle sektorille, eikä mitään ystävyyskaupunkihömppää kouvolalaisten kukkarosta. Valtuutettujen olisikin käytettävä valtaansa vaikuttaen, että organisaatiot on mitoitettu oikealla tavalla lain mukaisiksi.

Janne Sutela, diplomi-insinööri, Mäntsälä