Lukijalta: Jos Kouvola velkaantuu lisää uuden koulukiinteistön vuoksi, tekee se tuleville sukupolville enemmän hallaa kuin hyötyä — Tärkeää on turvata yhtäläiset oppimismahdollisuudet

Anjalan taajamassa on paljon kunnioitettavaa historiaa, aktiivista nuorisotoimintaa, upea luonto; erinomaiset puitteet tasapainoiselle elämälle. Tällä hetkellä lähin aktiivinen koulu on Inkeroisissa; sinne on sama matka paitsi Anjalasta myös esimerkiksi Marinkylästä ja Teininkalliolta.

Olen Anjalan koulun kasvatteja 1960-luvulta, silloin asuin Ummeljoella ja matkaa koululle oli kuusi kilometriä. Koulukuljetuksen saimme, kun olin kolmannella luokalla. Nyt sitä puukoulua ei ole ollut vuosikausiin eikä sitä seurannutta kivikouluakaan. Minulle oli juhlaa siirtyä Inkeroisten yhteiskouluun. Aivan uusi maailma avautui, tuli paljon uusia kavereita, verkostoiduin kuten nykyään sanotaan. Näin ensimmäisen kerran piirtoheittimen ja kalkkeeripaperin.

Lasten lukumäärä vähenee koko Suomessa, Kouvolassa sekä Anjalassa.

Tulevaisuudessa — ja jo nykyään — koulunkäyntiin tarvitaan piirtoheitinten sijaan tabletteja, kalkkeeripaperin sijaan kenties 3D-tulostimia. Olivat tulevaisuuden työkalut mitä tahansa, yksi asia on muuttuvassa maailmassa varma: seinien ja sijainnin merkitys vähenee vuosi vuodelta. Opiskelu on yhä virtuaalisempaa, ja siinä missä 60-luvulla taitettiin koulumatka hiihtäen, soutaen tai kävellen, on tänä päivänä toimivat koulukuljetukset, polkupyörät ja potkulaudat.

Meidän Etelä-Kouvolamme on pinta-alaltaan laaja, eikä jokaiselle lapselle ole tänään tai tulevaisuudessa mitenkään mahdollista taata samanpituista koulumatkaa. Sen sijaan yhtäläisten oppimismahdollisuuksien, siis samojen välineiden, valinnaisaineiden ja laadukkaan opetuksen, tulisi olla kaikkien saatavilla. Nämä on mahdollista saavuttaa järkevin koulukeskittymin.

Lasten lukumäärä vähenee koko Suomessa, Kouvolassa sekä Anjalassa. Tämä on valitettava totuus. Kouvolan verotulot ovat vähentyneet ja vähenevät edelleen. Velkaa on paljon ja tämän vuoden ennusteena on todella pitkän miinuksen tilinpäätös. Jos kyseessä olisi kenen tahansa meidän oma pankkitili, ei kukaan meistä miettisi talon laajentamista, vaan keskittyisi vain välttämättömiin kuluihin ja kassavirran saamiseen miinukselta plussalle.

Jos taloudellisessa ahdingossa oleva Kouvola velkaantuu entisestään uuden koulukiinteistön vuoksi, tekee se tuleville sukupolville enemmän hallaa kuin hyötyä; huomisen lasten selkänahasta tuo velka jouduttaisi maksamaan.

Esimerkiksi Tehtaanmäen koulukiinteistö on paitsi historiallisesti arvokas Aalto-rakennus, myös kunnoltaan kiitettävä; miksei käyttää olemassaolevia seiniä ja suunnata vähät varat opetuksen laatuun ja sisältöön? Yhteistyöllä ja järkevillä päätöksillä eteenpäin!

Tiina Punkanen, KM, tietokirjailija, työnohjaaja, Kouvola