Lukijalta: Uusi teatteritalo Kouvolaan on erinomainen sijoitus kulttuuriin

Päätöksellä uudesta teatteritalosta Kouvola on liittymässä näyttävään joukkoon suomalaisia kaupunkeja, jotka ovat viime vuosina tehneet tarpeellisen päätöksen investoida kotimaisen esitystaiteen keskeiseen pääomaan: kehittyvän näyttämötaiteen erilaisia tarpeita hyvin palvelevaan moderniin teatterirakennukseen.

2010-luvulla on käyty paljon keskustelua tulevaisuuden kuntien ja kaupunkien vetovoimatekijöistä. Elinvoimaisen ja houkuttelevan kaupunkiympäristön on pystyttävä vastaamaan potentiaalisten asukkaiden ja osaavan työvoiman kehittyviin vapaa-ajan tarpeisiin. Maantieteelle me emme voi mitään: puolet vuodesta täällä on pilkkopimeää. Kun pelkkä sähköruutujen tuijottaminen ei loputtomiin riitä viihteeksi, ihmiset toivovat elinympäristöltään houkuttelevia mahdollisuuksia kohdata toisiaan ja kokea elämyksiä yhdessä.

Teatteri on ja tulee olemaan myös digitalisaation ja automatisaation aikakaudella hyvin työvoimavaltainen ala. Moneen taipuva nykyaikainen näyttämö tarjoaa työmahdollisuuksia niin taiteilijoille kuin teatteritekniikan ja hallinnon osaajille Kouvolan talousalueella. Tutkimusten mukaan yleisöä myös Kouvolan ulkopuolelta houkutteleva taidelaitos tukee osaltaan erinomaisesti kaupungin muita palveluita, joita kaupunkiin teatterimatkalle tulevat ihmiset käyttävät.

Kun esittävien taiteiden valtionosuusjärjestelmän uudistus seuraavalla hallituskaudella valmistuu, tulee järjestelmä entistä enemmän kannustamaan vaihtelevaan ohjelmistoon ja esityslajien kirjoon. Vastaavasti rahoitusjärjestelmä tulee ohjaamaan lisärahoitusta taidelaitoksiin, jotka pystyvät entistä monipuolisemmin palvelemaan paikallisia yleisöjään. Nykyaikainen teatteritalo on tällaiseen tarkoitukseen viisas sijoitus.

Tommi Saarikivi, toimitusjohtaja, Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry

Kommentoidut