Lukijalta: Joulushow Kouvolan rahanjaossa

Kouvolan teatterin Joulushow nauratti, mutta kaupunkimme säästötalkoissa hymy hyytyy.

Liikunta- ja kulttuurilautakunnassa joudumme vuosittain kiristämään vyötä tinkimällä asukkaidemme hyvinvoinnista. Olkoon kyse liikunnasta tai kulttuurista, on tilanne yhtä haastava.

Lautakunnan budjetti on säästötalkoissa supistunut supistumistaan. Sisäisten vuokrien ja henkilöstömenojen jälkeen varsinaiseen toimintaan jää yhä vähemmän euroja. Tiukka talous ja lakkautusten lykkäykset vaativat hintojen korotuksia. Juniorimaksut sekä tulevat jää- ja uimahallimaksujen korotukset ovat välttämättömiä, jotta lautakuntamme pystyy tarjoamaan palvelut yhä niukemmilla euroilla.

Liikunnan ja kulttuurin toimiala liittyy lähes jokaisen kouvolalaisen hyvinvointiin ja arkeen. Niistä on leikattu euroja vuosittain. Myös lautakuntamme seuroille jakamia avustuksia on jouduttu jatkuvasti supistamaan. Nyt koronavuotenakin.

Myös kaupunkimme omat kulttuurilaitokset ovat ahdingossa. Ne saavat avustuksensa lautakuntamme niukasta budjetista muiden yhdistysten avustusten kirjossa. Kouvolan teatteri, Kymi Sinfonietta ja Pohjois-Kymen musiikkiopisto ovat tärkeä osa kulttuurista hyvinvointiamme sekä ”harmaan” kaupunkimme imagon nostoa. Siksi niiden tulisi kuulua kärkiseurojen kanssa Kouvolan kärkikastiin!

Kouvolassa avustusten jakokanavia on liikaa. Lautakunnalle annetaan tiukat raamit, mutta joissakin pöydissä eurot ovat väljemmässä. Mikäli valtion koronatukien jälkeen kaupungilla on 140 000 euroa ylimääräistä jaettavaa, se ei kuulu ehkä ensimmäisenä kärkiseuroillemme. Niitä kun tuetaan sponsoreiden sekä kaupunginhallituksen toimesta mittavasti jo muutenkin!

Avustusten leikkausten sijaan lisätukea tarvittaisiin kipeästi myös niin teatterimme, musiikkiopistomme kuin orkesterimme, eli omien kulttuurilaitostemme, toiminnan ja työpaikkojen turvaamiseen. Kuten myös lukuisten muiden kaupungissamme toimivien seurojen koronan aiheuttamaan ahdinkoon.

Järki on otettava käteen niin esityksissä, kuin päätöksissä. Kouvolassa kun ei ole millä mällätä!

Sinikka Rouvari (kok.)

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja