Lukijalta: Kouvola siirtää jalkakäytävien talvikunnossapidon asunto-osakeyhtiöiden vastuulle — ”Nykyiset talvet vaihtuvine säineen tekevät tehtävän mahdottomaksi”

Vuoden päästä se on totta. Kaupunki laittaa asunto-osakeyhtiöt vastaamaan jalkakäytävistä ja vähän muustakin. Se, missä kaupunki ei ole kovin hyvin onnistunut, siirretään nyt taloyhtiöiden vastuulle.

Viime talvina (jos nyt talvista voi edes voi puhua) taloyhtiö on jo käytännössä hoitanut tehtävää, joka olisi kuulunut kaupungille. Kaupungin aurat ajavat milloin ajavat ja työntävät lumen joka kerta tonteille menevien aukkojen tukkeeksi. Jonkun ne on siitä sitten kolattava, jotta autot ja ihmiset pääsevät pihalta kadulle.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on ilman tätä lisääkin jo melkoisen vastuunkantaja.

Jos ei kaupunki runsaine kalustoineen ole onnistunut pitämään jalkakäytäviä kunnossa, miten se voi onnistua yksityisen taloyhtiön toimesta. Nykyiset talvet vaihtuvine säineen tekevät tehtävän mahdottomaksi.

Millä hoidat peilikirkkaan jäisen jalkakäytävän niin, ettei joku korkokenkien kanssa taivaltava kellahda nurin. Sitten alkaa selvittely, oliko alue kunnolla hiekoitettu vai ei. Yleensä tämän selvittelyn häviää kunnossapitäjä. Sepeli tai mikään muukaan ei tahdo edes pysyä kirkkaalla jäätiköllä. Ja jos tänään olet hiekoittanut, yön vesi- tai lumisade palauttaa hetkessä jalkakäytävän heikkoon kuntoon.

Vastuu pelottaa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on ilman tätä lisääkin jo melkoisen vastuunkantaja. Luulenpa että on entistä vaikeampi löytää niitä, jotka tämän vastuun ottavat kantaakseen ja vielä ilman korvausta.

Olen itse hoitanut taloyhtiön hallituksen puheenjohtajuutta toistakymmentä vuotta. Tiedän miten laaja-alainen ja aikaa vievä homma on. Itseäni on auttanut sopuisa hallitus ja hyvä yhteistyö isännöitsijän kanssa. Mutta jossain tulee raja vastaan. Nyt tämä kaupungin vastuunpakoilu vie kyllä entistä lähemmäksi rajaa, jonka jälkeen hommasta katoaa mielekkyys. Tämäkö on kaupungin tarkoitus?

Kalevi Riikonen, Kouvola