SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Lukijalta: Perhevapaiden kiintiömalleissa perheitä kohdellaan hallintoalamaisina

Kaupunginvaltuutettu Ville Kaunisto (kok.) toivoi (KS 10.1.) perhevapaauudistusta, joka vahvistaisi tasa-arvoa. Hän pohti mahdollisuutta kiintiöidä kotihoidontuesta osa vain isille.

Perhevapaat nousevat varmasti tulevan hallituksen työpöydille. On hyvä, että eri puolueet kertovat omat lähtökohtansa ja keskeiset tavoitteensa. Kuluvalla hallitustaipaleella perhevapaauudistus jäi toteutumatta muun muassa siksi, että uudistus ei olisi saanut maksaa juuri mitään ja siksi, että monet näkivät esitetyt uudistukset vain etuusleikkauksina. Vaikutusarvioiden mukaan työllisten kasvukin olisi jäänyt vähäiseksi.

Poliitikkoja ei haluta kertomaan, kuka kulloinkin lasta hoitaa.

Erilaisten perhevapaiden kiintiöimismallien keskeinen ongelma on siinä, että perheistä tehdään eräänlaisia hallintoalamaisia, jossa joku muu kuin perhe itse tietää, mikä heille on parhaaksi. Perhevapaauudistuksen olisi lähdettävä lapsen ja perheiden tarpeista käsin. Vain tästä lähtökohdasta käsin rakennamme lapsiystävällistä yhteiskuntaa.

Tuore perhebarometri (Väestöliitto/26.11.2018) antaa päättäjille selvän viestin: perheet haluavat jatkossakin vapauden päättää siitä, kumpi vanhemmista käyttää vanhempain- ja hoitovapaajaksot ennen kuin lapsi täyttää kolme vuotta. Poliitikkoja ei haluta kertomaan, kuka kulloinkin lasta hoitaa. Tätä toivetta kaikissa puolueissa kannattaa kuunnella.

Tasa-arvo on puolustamisen arvoinen tavoite. Yhteiskunnan ei kuitenkaan pidä komentaa naisia sen enempää koteihin kuin kodeista poiskaan. Eikö aitoa tasa-arvoa olisi se, että kunnioitetaan vanhempia aikuisina, harkinta- ja päätöksentekokykyisinä ihmisinä, eikä yritetä tehdä päätöksiä heidän puolestaan?

Kotihoidontuen kuntalisästä äänestimme jälleen kerran Kouvolan valtuuston budjettikokouksessa. Kd-ryhmä esitti kuntalisän säilyttämistä entisellä tasollaan. Moni tasa-arvon puolestapuhuja äänesti leikkausten puolesta heikentäen samalla perheiden valinnanmahdollisuuksia. Mielestäni työ kotihoidontuen puolesta on työtä elämänmyönteisen tasa-arvon puolesta.

Sakari Smeds, kaupunginvaltuutettu (kd.), Kouvola