Lukijalta: Ajokulttuuriimme kuuluu ikävä kyllä itsekeskeisyys ja välinpitämättömyys

Jere Tossavainen

Väistäminen ei kuulu suomalaiseen liikennekulttuuriin, kirjoittaja pahoittelee.
Väistäminen ei kuulu suomalaiseen liikennekulttuuriin, kirjoittaja pahoittelee.

KS:n pääkirjoitus 24.7.2020 sai minut kirjoittamaan vielä hieman uuden tieliikennelain soveltamisesta ja muutoksista.

Ainoa asia, jotka uudesta tieliikennelaista on otettu näkyvästi käytäntöön, on väärälle puolelle parkkeeraaminen, koska se selkeästi helpottaa muutamia laiskoja autoilijoita. Ja tietenkin väistämisvelvollisuuden räikeä laiminlyönti, kun melkein laillisesti saa kiilata toisen eteen sen oman kultaisen kiireen vuoksi.

Uudessa tieliikennelaissa määrätään tienkäyttäjiä seuraamaan aktiivisesti liikennetä. Siis myös ensin ajavien velvoitetaan seuraamaan niin sanottuja kiilaajia. Se on tietenkin hyvä muutos. Mutta kun ajokulttuuriimme todellakin kuuluu, vain ja ikävä kyllä, erittäin suuri itsekeskeisyys ja välinpitämättömyys muita kohtaan. Suurimmat ongelmat siis syntyvät liikenteen seuraamisen erittäin isosta puutteesta. Väistämisvelvollisuuden kunnioittaminen vähentäisi myös ison osan kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia.

Sitten esimerkkinä: joissakin hyvän liikennekulttuurin omaavissa maissa, johon tiedän Ruotsinkin kuuluvan, on rakennettu vilkkaille pääteille kääntymiskoukkuja, jolloin tällaiset Parkanon tapaiset ikävät onnettomuudet saataisiin ehkäistyä. Saman asian tietenkin ajaa ryhmittymistasku, mutta saattaa olla kalliimpi vaihtoehto ja vaatia tonttitilaa.

Ajoneuvokantamme on kasvanut voimakkaasti, ja liikenne on kohtalaisen vilkasta läpi vuorokauden. Olettaisikin, että päättäjät alkaisivat kiireen vilkkaa investoimaan rahaa juuri tällaisten risteyksien parantamiseen.

Kyllähän tuollaisen tilanteen tietenkin voisi ehkäistä aktiivisella liikenteen seuraamisella. Kyllä vasemmalle kääntyvällä pitää olla silmät selässäkin, että tajuaa ottaa muutaman kilometrin eteenpäin ennen kuin jää rekan alle. Tai voisihan rekkakin väistää, vaan kun ajamme Suomen mallin mukaan, ja edelleen toistan, meillä liikenteessä väistäminen ei juuri kuulu tapoihin. Aika rumaa jälkeä siis on viimeinen kuukausi tehnyt tieliikenteessä onnettomuustilastoissa.

Lopuksi tietenkin täytyy myöntää vanhaa sanontaa mukaellen, että eihän se vahinko tule kello kaulassa. Joten varovaisuutta liikenteeseen.

Ilkka Sarpola

Kuusankoski

Luetuimmat