Lukijalta: Toivotaan uuden tieliikennelain muuttavan ajotottumuksiamme – "Tuo kiilaaminen kun vielä saataisiin kuriin"

Ilolla tervehdin uutta tieliikennelakia, jossa vaaditaan liikenteen aktiivista seuraamista, eikä vain oikeutta ajaa ensin. Meillä Suomessa kun on sellainen tapa, että kun on oikeus ajaa ensin, niin siitä me pidämme kiinni. Silloin valitettavasti muun liikenteen seuraaminen unohtuu täysin ja altistuminen vaaratilanteille on selviö.

Ammattikuljettana tulee liikennettä seurattua hieman aktiivisemmin, ja ihmettelen myös sellaista havaintoa, että jotkut ajavat korvalaput korvilla ja saattavat kuunnella musiikkia – verrattavissa matkapuhelimeen. Varsinkin kaupungissa erottuu tällaista käyttäytymistä hyvin usein. Siinä jos missä keskittyminen on jossain muussa kun ajamisessa. Näitä samanlaisia vaaroja aiheuttavat myös pyöräilijät ja jalankulkijat.

Meillä Suomessa on myös siitä inhottava ajokulttuuri, että kiilaamme toisten eteen välittämättä väistämisvelvollisuudesta. Ajatellaan jotenkin sillä tavalla, että kyllä se väistää koska minulla on kiire. Varsinkin raskaan liikenteen kuljettajana joskus tuntuu, että henkilöautojen pitää päästä eteen vaikka henki menisi.

Uusi laki vaatii, että vaikka meillä on etuajo-oikeus, niin meidän pitää huolehtia myös siitä, että sieltä kolmion takaa saattaa joku tulla eteen ja sitä pitää varoa. Tämä laki on hyvä! Toivotaankin, että laki muuttaa ajoasenteitamme turvallisempaan suuntaan. Tietenkään poliisilla ei ole resursseja valvoa tällaista lainkohtaa.

Ehdotukseni onkin, että vilkkaampiin risteyksiin asennettaisiin kameravalvonta ja liikkujille suuret maksusitoumukset muun muassa kiilaamisrikkomuksista tai liikenteen seuraamatta jättämisestä. Nämä kiilaustilanteet kun ovat erittäin vaarallisia, ja niiden vuoksi on ihmishenkiäkin mennyt ja vain mitättömän kiireen takia.

Ihmettelen myös sellaista havaintoa, että jotkut ajavat korvalaput korvilla ja saattavat kuunnella musiikkia.

Myös liian alhaista nopeutta ajavat ovat saamassa hieman kuritusta, kun uusi laki vaatii vähimmäisnopeutta. Tuskin tätäkään poliisi millään tavalla pystyy valvomaan, eikä varmaan haluakaan. Onhan laki jonkinlainen signaali köröttelijöille, että joutuvat ottamaan muutkin tienkäyttäjät huomioon.

Meillä Suomessa on kuitenkin liikennekulttuuri melko hyvässä mallissa, ja on parantunutkin viime vuosina verrattuna muutamiin muihin Euroopan maihin. Esimerkiksi on käynyt silmään, että jalankulkijoiden väistäminen suojatielle tultaessa on paranemaan päin.

Tuo kiilaaminen kun vielä saataisiin kuriin ja turhat ylinopeudet, niin se olisi vielä loistavampi parannus! Kouvolan kaupungin soisi myös tarkistavan risteyksiä, joissa väistämisvelvollisuus on päin honkia. Kyllä väistäminen kuitenkin pitäisi asettaa sinne hiljaisemmalle katuosuudelle.

Ylipäätään auto on tappoväline väärissä käsissä. Toivotaan myös, että henkilöautot eivät muutu ambulansseiksi, kun tulevaisuudessa saa ajaa tiukoissa tilanteissa hätävilkut kytkettyinä.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski