Lukijalta: Onko teknisellä virastolla hommat vähissä?

Se sitten onnistui, tekninen lautakunta muuttuu lupalautakunnaksi. Asia on ollut pitkään vireillä, mikä ei kaikilta osin ole mikään hyvä asia. Teknisen viraston ja kaupungin yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on laatia rakentamista ja maankäyttöä ohjaava kaavoitus, joka pohjautuu maakuntakaavasta yleiskaavaan ja siitä ranta- ja rakennuskaavaan.

Rakennus- ja ympäristölautakunta on niin sanottu lupaviranomainen, jonka tehtävänä on ympäristölupien ja rakennuslupien myöntäminen ja käsittely. Ympäristövirastoon kuuluu myös ympäristöterveydenhuolto, kuten terveystarkastukset eli lupaviranomainen myös niissä asioissa.

Kaupungin ympäristöohjelman laatiminen kuuluu ympäristöviraston tehtäviin. Siinä huomioidaan rakennetun ja rakentamattoman ympäristön terveellisyys ja turvallisuus.

Äkkiseltään tulee mieleen tästä junailusta se, ettei teknisellä virastolla ole tehtävänä nykyään kuin valvoa yksityissektorin rakentamista ja huoltaa kaupungin infrastruktuuria. Onhan se vähän noloa olla varteenotettava virasto, jollei se hoida kuin auraamisen ja osittain lanaamisen. Tosin kunnioitus kyseiseen virastoon on kohdaltani meni viimeistään silloin, kun se antoi asiantuntijanlausunnon sairaalan paikasta.

Näyttää siltä, että jatkossa tekninen virasto myöntää luvat itse itselleen ja ympäristöterveydenhuolto yksityistetään, tai ainakin yritetään. Viranomaispalveluja ei voine yksityistää, vaikka tätäkin Kouvolassa on yritetty.

Anssi Tähtinen, Kuusankoski