Lukijalta: Kouvolan hallintohimmeli on edelleen poikkeuksellisen iso, raskas ja kallis

Kouvolan kaupungin strategiaan kuuluu ymmärtääkseni avoin ja ajantasainen tiedottaminen. Siksi pyydän Kouvolan Sanomien sivuille seuraaviin kysymyksiini yksiselitteisen ja selkeän vastauksen Kouvolan kaupungin säästöistä ja leikkauksista päättäviltä poliitikoilta ja virkamiehiltä. Perustelut esitän kysymysten jälkeen.

Onko leikkaus- ja säästömahdollisuuksia kartoitettu Kouvolan kaupungin ylimmästä johdosta, jossa ovat korkeimmin palkatut henkilöt ja säästö henkeä kohden olisi suurin? Jos ei, miksi näin ei ole tehty?

Kouvolan pitkäaikainen hallintomentaliteetti on mielestäni ollut hyvin kuvaavasti ”Kouvostoliitto-tyylinen”.

Konsultteja on käytetty monessa projektissa Kouvolassa. Aiotaanko puolueetonta konsultaatioapua käyttää Kouvolan kuntien yhdistymisen jälkeisen ylimitoitetun hallinnon purkamisessa, jotta saataisi säästöjä ja hallinto muokkautuisi sujuvammaksi? Jos kartoitetaan ylimmän hallinnon säästöjä, koska se tehdään?

Taustaa kysymyksilleni: Kouvolan kaupungin yhdistymisen jälkeen turvattiin eri kuntien johtaville toimihenkilöille ”jatko- ja sopeutumisaika”, minkä takia Kouvolan hallintohimmeli on edelleen poikkeuksellisen iso, raskas ja kallis. On ymmärrettävää, että kukaan ei halua omia etujaan leikata, mutta hallintoalamaisena ja veronmaksajana pidän tärkeämpänä sitä, että peruspalvelut toimivat, kuin sitä, että erinäiset rinnakkaiset ja isopalkkaiset toimijat säilyttävät etunsa.

Perustasolla, missä konkreettisesti toimitaan ihmisten perustarpeiden kanssa on huutava pula tekijöistä. Juuri tästä nyt aiotaan vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsellin esityksen mukaan säästää. Eli nyt jo vajaasta henkilöstöstä karsitaan, lisätään töitä jo äärirajoillaan toimiville, muun muassa hoitajille, opettajille, siistijöille ja huoltohenkilöstölle.

Tutkimukset ja uutisointi ovat jo kertoneet meille, että kun perustasolta karsitaan, ongelma siirtyy portaittain ylemmäs, kalliimpaan palveluluokkaan. Se on tuhlausta, ei säästöä.

Kouvolan pitkäaikainen hallintomentaliteetti on mielestäni ollut hyvin kuvaavasti ”Kouvostoliitto-tyylinen”. Keskusjohto päättää ylätasolla siitä, miten hallintoalamaisten asiat hoidetaan. Aitoa halua kuulla asukkaita eli veronmaksajia ei juuri ole. Avoimuutta tiedottamisessa ei näy.

Odotan vastausta.

Saara Markkanen, TeM, ohjaaja, kouluttaja, ammatillinen erityisopettaja,Kouvola

Uusimmat uutiset