Lukijalta: Ihmiset haluavat olla omiensa parissa

Kouvolan aikuisväen lautakunta päätti (KS 22.2.) ottaa vastaan mahdollisesti 20 Eritreasta tulevaa jo oleskeluluvan saaneita henkilöä. Eihän tässä uutisessa nyt muuta omituista ole kuin aikuispalvelupäällikkö Minna Laakson toteamus, että tulijat sijoitettaisiin asumaan lähelle toisiaan.

Tuskin kukaan täysjärkinen kuvittelee kaupungin tahallaan tai ilkeyttään sullovan saman taustaisia henkilöitä samaan paikkaan. Rahastahan siinä on kysymys. Kaupungin vuokra-asunnot ovat vähemmän himotuilla alueilla, koska kunnallinen asuntopalvelu on sosiaalityötä. Tällä tavoin kasaantuessaan he alkavat muuttaa asuinaluettaan itsensä näköisiksi. mikä saa kantaväestön poistumaan. Tyhjiksi jääneet asunnot täytetään uusilla maahanmuuttajilla. Lopputuloksena on Rinkeby ja Tensta Ruotsissa

Maahanmuuttajat saattavat itse voimistaa kasautumista hakeutumalla maanmiestensä läheisyyteen. Tässä ei yleensä nähdä mitään pahaa. Ei siinä itse asiassa olekaan mitään pahaa. Siksi tuntuukin niin ihmeelliseltä, että kun kantaväestö muuttaa pois etnistyvistä lähiöistä saadakseen asua saman taustaisten ihmisten lähellä, tämä tuomitaan rasismina, vastuun pakoiluna ja vieromisena.

Vaikka harva kantaväestöä edustava kehtaa sitä ääneen sanoa, white fligth -ilmiössä on kyse periaatteessa samasta asiasta kuin ghettoutumisessa: Ihmiset haluavat olla omiensa parissa.

Rauno Juutinen, Kouvola

Luetuimmat