Lukijalta: Nykyisen Kouvolan lienee sopeuduttava väestön ja etenkin lasten vähenemiseen

Ukko Bamberg kirjoitti (KS 27.9.) otsikolla ”Kouvola petti liitosalueensa”. Mutta luvattiinko kuntaliitoksen yhteydessä, että ”palvelut paranevat, ovat lähempänä tai halvempia”? En muista tuollaisia lupauksia, mutta jos joku muistaa ja tietää niin kertokoon.

Käsittääkseni ison kunnan eli leveämpien hartioiden uskottiin paremmin säilyttävän palveluita, kuin mitä pienempi kunta olisi pystynyt tekemään. Vanhat itsenäiset kunnat olivat ennen kuntaliitosta lakkauttaneet esimerkiksi koulujaan lähes kilpaa, kymmenittäin. Ison kunnan uskottiin paremmin pystyvän säilyttämään edes jotain.

Ison kaupungin ajateltiin pystyvän paremmin markkinoimaan Kouvolaa, houkuttelemaan yrityksiä ja kasvattamaan kaupungin veronmaksukykyä. Valitettavasti me kouvolalaiset emme ole tässä kaikilta osin onnistuneet. Puheillamme ja kirjoituksillamme me kaikki nimittäin koko ajan markkinoimme kaupunkiamme. Kaikki mitä me kerromme Kouvolasta joko nostaa tai kaataa sitä.

Koska emme ole tässä markkinoinnissa täysin onnistuneet, nykyisen Kouvolan lienee sopeuduttava väestön vähenemiseen ja etenkin lasten vähenemiseen ja tehtävä tämän tilanteen vaatimia päätöksiä. Näin on tehtävä, jotta säästymme Ukko Bambergin mainitsemalta kriisikuntastatukselta. Näin myös vanhat itsenäiset kunnat aikanaan toimivat esimerkiksi kouluasioissa, kun rahakirstun pohja alkoi häämöttää.

Mutta miten me käännämme Kouvolan suunnan? Miten me pystymme hyödyntämään kaikkea sitä mitä Kouvolassa on? Kyse on paljolti myös mielikuvista. Ihmiset muuttavat mieluummin sinne, mistä heillä on myönteisiä mielikuvia. Tuolloin se, mitä me kouvolalaiset kaupungistamme kerromme, nousee arvoon arvaamattomaan.

Ritva Sorvali, Kouvola