Lukijalta: Säästöt muualta kuin lumitöistä — Kouvola säästäisi paljon karsimalla ei-lakisääteisiä menoja, esimerkiksi yliopistojen rahoitussopimukset

Kouvola hakee 100 000 euron säästöjä siirtämällä jalkakäytävien lumityöt tontinomistajille. Se on kohtuutonta. Moni mummo ja pappa tulee menehtymään kolanvarteen tämän säästötoimen seurauksena.

Teknisessä toimessa on päinvastoin katsottava omaa organisaatiota ja mitoitettava se tehtävien mukaan. Osastolla on paljon koulutettua väkeä samoihin tehtäviin. Tehtävänkuvat ja tarve tulisi käydä läpi ja palkata säästyneillä varoilla työllistämistuella väkeä lumitöihin.

Tulopuolta voidaan paikata tuon 100 000 euroa korottomalla kaupungin tolpissa olevien mainospaikkojen vuokria.

Ei-lakisääteisiä menoja voidaan karsia 880 000 euroa vuodessa irtisanomalla yliopistojen rahoitussopimukset. Aalto-yliopistolle maksetaan 180 000 vuodessa Espoossa majaa pitävästä puuprofessorista. Professuuriin on uponnut tähän mennessä tiettävästi miljoona euroa. Käytännön tuloksena on Korialle tehty puinen pysäkki, sekin opiskelijoiden ilmaistyönä.

Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle on maksettu 400 000 euroa vuodessa professuureista. Pelkästään vuoden 2014 jälkeen on maksettu kaksi miljoonaa euroa saamatta käytännössä mitään vastiketta.

Virkojen haltijat ovat olleet pitkiä aikoja ulkomailla vierailevina professoreina ja nostaneet ainakin osa aikaa kahta palkkaa. Esimerkiksi innovaatioprofessorin vuositulot ovat olleet verotietojen mukaan 160 000 euroa vuodessa, kun samaan aikaan Lappeenrannassa professorien palkat ovat olleet noin 80 000 euroa vuodessa.

Yhteenvetona totean, että oman toiminnan rationalisoinnilla ja turhista maksuista luopumalla voidaan säästää satojen vuosien lumityökustannukset.

Pertti Eskelinen DI (LUT), eMBA (Aalto), Kouvola

Uusimmat uutiset