Lukijalta: Sitoutumattomuus tuhoaa demokratian

Edustuksellisen demokratian perusta on sitoutumisessa ja siinä, että äänestäjä voi äänensä antaessaan olla kohtalaisen varma siitä, millaisia arvoja ja ajatuksia hän äänellään tukee.

Sitoutumattomuus ja edustajan itsenäinen ajattelu saattavat ensivaikutelmana tuntua hyvältä, ja edustajan/valtuutetun näkökulmasta ne voivat sitä ollakin. Äänestäjän "kuluttajansuojan" näkökulmasta molemmat ovat hyvin ongelmallisia ja polkevat äänestäjän oikeuksia.

Sitoutumattomien listat, joita Kouvolassa on peräti kaksi, tekevät äänestämisestä lähinnä arpajaiset.

Kun samalla listalla on oikeistolaisia ja vasemmistolaisia, maahanmuuttokriittisiä ja suvaitsevaisia, luontoa suojelevia ja sitä tuhoavia, ei äänestäjällä voi olla varmuutta siitä, millaisia arvoja hänen äänensä todellisuudessa tukee. Äänestämällä maahanmuuttokriittistä, hän voi edistää suvaitsevaisen ehdokkaan läpimenoa. Ja tietysti päinvastoin.

Kun lista koostuu samoihin arvoihin sitoutuneista ehdokkaista, tukee äänestäjä äänellään valitsemiaan arvoja, vaikka juuri hänen oma ehdokkaansa ei listalta tulisikaan valituksi.

Kouvolan kaksi erillistä sitoutumattomien listaa kertoo selvästi kyseen olevan pelkästä häikäilemättömästä vaalitaktisesta pelistä, jolla ajetaan tiettyjen ehdokkaiden henkilökohtaista etua. Jos kummallakaan listalla ei kukaan ole sitouduttu mihinkään, niin miksi pitää olla kaksi ei mihinkään sitoutumatonta listaa?

Ehdokaslistan ei tarvitse olla sitoutunut minkään puolueen ohjelmaan ja arvoihin, mutta jokin yhteinen arvopohja sillä on oltava. Muuten koko touhu on silkkaa äänestäjien pettämistä ja pilkkana pitämistä.

Pekka Raukko (vihr.), Ummeljoki